Sobrance, 1.4.2022 - Mesto Nitra zažíva obdobie nevídaného rozkvetu a tým sa nemyslí výsadba kvetov. Po stovkách opravených ciest a chodníkov sa investičné akcie a ťažká technika mestských služieb súvisle presunú až rozletia do všetkých mestských častí, aby zahájili výstavbu toľko potrebných kreatívnych centier. Heslo tejto, pre Nitru doteraz len vysnívanej akcie, znie "Kreatívne centrum do každého paneláku". Ako sme už prezradili v nadpise, spolu pôjde o 35 kreatívnych centier. Tie budú rozdelené podľa veľkosti - tie väčšie kreatívne centriská budú strategicky umiestnené do väčších mestských častí, ako je napríklad Predmostie Sever, Janíkovce III a Mikov Dvor Juh. Menšie kreatívne centričká budú hlavne vo vnútroblokoch v uličkách Starého mesta.

Pohľad na projekt, ktorý máme exkluzívne v redakcii, nám hovorí, že najviac centier bude na Kyneku. Zdá sa nám to férové, táto multikultúrna prevažne umelecko-kreatívne orientovaná komunita na juho-západných brehoch Kynecko-Šúdolského masívu si plným právom zaslúži podporu.

Zaujímalo nás, aké aktivity môžeme v kreatívnych centrách očakávať, kto všetko tu nájde uplatnenie a aké budú náklady a udržateľnosť projektu. Do uzávierky nám odpoveď z mestského úradu neprišla. Portál Nitralive však má na úrade informátorov a podarilo sa nám získať aspoň čiastočné, ale za to plne overené a dôveryhodné informácie. Náš informátor - pani Jolana, ktorá robí upratovačku na úrade už 30 rokov, započula počas rannej šichty tajnú poradu k zámeru výstavby kreatívnych centier. Podľa jej slov budú možno kapacitne tieto centrá nestíhať, dopyt prevýši ponuku a je teda možné, že mesto dodatočné postaví ďalších 10 centier a ak pán boch a postavenie hviezd dá, expanduje aj do satelitov v okolí mesta. Už teraz existuje poradovník, ktorý je možné vyplniť na tomto odkaze. Všetci zapísaní získajú VIP vstup do ktoréhokoľvek kreatívneho centra a zľavu do plavárne.

Komentár na záver: možno si po prečítaní poviete "hm tomu neverím", skúste otvoriť svoju dušu a myseľ a uveriť, že zázraky sa dejú. Nitra je toho dôkazom. Mesto, kde zajtrajšie projekty už včera ležali v spodnom šuflíku.



Zdroj: JPP (Jedna pani povedala)