V gastroenterologickej ambulancii Internej kliniky FN Nitra použili v rámci ERCP vyšetrenia u dvoch pacientov nový typ laseru. Pomocou tohto laseru vykonali litotrypsiu- rozbitie a odstránenie kameňov v žlčových cestách. Ide o pevnolátkový holmiový Yag laser - Auriga XL od Boston Scientific s maximálnym výkonom 50W. Laser je určený na litotrypsiu, koaguláciu a abláciu tkaniva.

"Na Slovensku bol v rámci gastroenterológie tento typ laseru indikovaný prvý krát! Laserový prístroj sme mohli použiť na základe úzkej spolupráce s Urologickým oddelením FN Nitra, ktoré tento laser rutinne používa na drvenie a odstraňovanie kameňov v močovode a obličke. Popri mechanickej a elektrohydraulickej litotrypsii máme najnovšie možnosť i laserovej litotrypsie, čím vieme pacientom rozdrviť a odstrániť podstatnú väčšinu kameňov v žlčových cestách a to aj vo vnútri pečene. Oproti chirurgickému operačnému odstráneniu takýchto kameňov, ide v tomto prípade o postup výrazne menej invazívny, šetrnejší a modernejší," informovala portál Nitralive.sk hovorkyňa nemocnice Tatiana Kubinec.

„Je to úžasná správa, že sa takýto zákrok podaril a naozaj neľutujem, že som od prvého dňa, keď som mamu priniesol v kritickom stave minulý rok do nitrianskej nemocnice vložil dôveru do tohto úžasného tímu, ktorý mi maminu doslova vytrhol hrobárovi z lopaty,“ zdôveril sa syn pacientky, ktorá litotrypsiu podstúpila vo FN Nitra.



Zdroj: FN Nitra