O 14:00 hod. dnes na Okresnom úrade v Nitre zasadal krízový štáb, ktorý na základe žiadosti riaditeľa FN v Nitre Milana Dubaja inicioval primátor mesta Nitra Marek Hattas. Hlavnými témami boli kritický stav počtu zdravotného personálu vo Fakultnej nemocnici Nitra a zvýšenie kapacít mobilných odberných miest v meste Nitra.

Na následnom brífingu apeloval riaditeľ FN Nitra aj primátor Nitry na občanov Nitry a okresu, aby na Silvestra zostali doma a zrušili akékoľvek oslavy s inými osobami. Situácia v okrese Nitra je totižto veľmi vážna. Za včerajší deň pribudlo 369 pozitívne testovaných osôb (PCR testy) v okrese Nitra.

Podľa riaditeľa nemocnice Milana Dubaja je situácia v nemocnici kritická. Nitrianska nemocnica má reprofilizovaných asi najviac lôžok na svoju kapacitu na Slovensku (220 lôžok z celkových 565 vo FN Nitra). K 30.12. ráno bolo hospitalizovaných 193 pacientov. Na urgentnom príjme bolo dnes ošetrených 50 pacientov a 30 bolo prijatých. V prípade, že sa nezníži počet denne hospitalizovaných pacientov a nenastane odsun pacientov, príjem sa zastaví. V nemocnici je aktuálne 22 ventilovaných pacientov.

Čo sa týka personálu nemocnice, doteraz si chorobou prešlo cez 500 osôb, aktuálne mimo nemocnice 200 zamestnancov. Stále prebieha očkovanie, podľa riaditeľa v Nitre zatiaľ zaočkovali najviac osôb. Nemocnica pred pár dňami zverejnila výzvu, pomocou ktorej hľadá personál do nemocnice. Podarilo sa nájsť pár ľudí. Od dnešného dňa pomáha 15 vojakov. Riaditeľ však zdôraznil, že nemocnica potrebuje hlavne špecializovaný personál - internistov.

Primátor Nitry Marek Hattas uviedol, že mesto je v kontakte s firmami, ktoré vedia zabezpečiť ďalšie testovacie miesta. Rovnako požiadal aj VÚC Nitra, aby tiež zriadili testovacie miesta. V najbližších dňoch sa bude rokovať aj o pretestovaní škôl a celoplošnom testovaní. Podotkol však, že chýbajú antigénové testy.

Primátor tiež spomenul, že mesto muselo objednať chladiaci box pre zosnulých - boxy sú plné.


Poslankyňa Rácová vyzvala listom primátora

K dispozícii mám list, v ktorom dnes poslankyňa Marta Rácová zasiela primátorovi Nitry viaceré návrhy a požiadavky. V mene personálu zdravotníckych zariadení a občanov Nitry žiada o celoplošné testovanie po vzore Trenčína, zvýšenie odberných miest na 8 s možnosťou registrácie/objednania cez internet/telefonicky, uskutočniť dezinfekciu verejných priestorov a o zakúpenie vitamínov a liekov pre ohrozené skupiny, odpustenie nájmu v objektoch v správe mesta a distribuovať rúška.

Video z brífingu po zasadnutí krízového štábu



Zdroj: Nitralive.sk