Horúce a suché letné dni spríjemní v Nitre kúpalisko. Mesto svoje bazény pod holým nebom plánuje otvoriť napriek tomu, že celý svet sa stále spamätáva z prvej vlny pandémie.

Samospráva tak vychádza v ústrety tým, ktorí nebudú mať možnosť vycestovať na dovolenku k moru – či už kvôli nedostatku financií, strachu z cestovania v súčasnej situácii alebo jednoducho preto, že si dovolenku museli minúť počas vrcholu pandémie.

„Uvedomujeme si, že v situácii, v akej sa Slovensko momentálne nachádza, mnoho ľudí nepôjde v lete na dovolenky. Mať k dispozícii letné kúpalisko je preto zo strany mesta povinnosť. Preto sme už teraz začali práce na spustení kúpaliska, ktoré trvajú zhruba mesiac,“ povedal viceprimátor Daniel Balko.


Vylepšená gastrozóna a nová piesková pláž

Mesto plánuje kúpalisko otvoriť počas prvého júlového týždňa. Len základné prípravné práce na sezónu vyjdú na 30-tisíc eur. Nitra však v tomto roku do vylepšenia svojho kúpaliska naleje ďalšieho štvrť milióna eur. Reaguje tak na závery komisie, ktorá vznikla vlani a stanovila si ciele na najbližšie roky, ktoré majú kúpalisko postupne modernizovať. „Usúdili sme, že nebudeme snívať o celoročných akvaparkoch, pretože Nitra nemá termálnu vodu, a bez nej by takéto riešenie bolo veľmi finančne náročné. Zameriame sa radšej na to, aby sme mali moderné letné kúpalisko,“ vysvetlil viceprimátor Balko.

V tomto roku sa začína s budovaním novej gastrozóny so samostatnou oddychovou a relaxačnou časťou. Stánky na predaj jedla, ktoré tu boli doteraz, už nespĺňali normy – hygienické, ale ani estetické. Nahradiť ich majú tri stánky, každý bude zložený z dvoch kontajnerov, ktoré odobrili aj hygienici.

Prečo práve kontajnery? „Dnes je to trendové, tieto kontajnery sa dajú spraviť naozaj pekným spôsobom a vzhľadom na krátkosť času je to aj najrýchlejšie riešenie,“ argumentuje viceprimátor. Súťaž na kontajnery je už uzavretá.


Štvrť milióna eur do prvej etapy modernizácie

V gastrozóne je celkovo päť prevádzok. Dvaja prevádzkovatelia ostávajú vo svojich stánkoch, budú si však musieť upraviť vzhľad stánkov, aby ladili s celou zónou. Zvyšných troch bude mesto súťažiť – cieľom je, aby sa zlepšila aj ponuka aj kvalita občerstvenia, ktoré návštevníci nájdu na kúpalisku.

Okrem stánkov sa však plánuje skrášliť a spríjemniť celá táto časť kúpaliska. Naprojektovaná je tu piesková oddychová pláž s moderným mobiliárom a drevenými terasami. Okrem toho tu pribudnú sedenia, kde si návštevníci môžu skonzumovať zakúpené jedlo, tienenie, mobilné prezliekarne a toalety.

Okrem viditeľných vecí pribudne aj zopár menej do oči bijúcich, no rovnako dôležitých. Po kritike rodičov malých detí dalo mesto prísľub, že voda v detskom bazéne bude teplejšia. Zabezpečí to výhrevné čerpadlo, ktoré nastaví vodu na 28 stupňov. Meniť sa tiež majú aj bazénové filtre.

Na gastrozónu aj s mobiliárom bolo vyčlenených 150-tisíc eur, výmena filtrov vyjde na skoro 86-tisíc eur. „Ak pripočítame náklady na spustenie kúpaliska, vychádza to, že mesto len v tomto roku dá na vylepšenie letného kúpaliska takmer štvrť milióna eur,“ povedal primátor Marek Hattas.


Na kúpalisku sa predĺži sezóna, pribudne kaviareň

Investície do mestského kúpaliska majú pokračovať aj v budúcom roku.

„Chceme sa pohrať s časťou vstupu – uvažujeme tu nad alternatívou celoročnej kaviarne s výhľadom na hrad, čím by sa predĺžila sezónnosť kúpaliska aj mimo kúpacej sezóny. S tým súvisí aj systém výmenných pohárov na celom kúpalisku, ktorý plánujeme zaviesť a ktorý nemôže byť v réžii len samotných predajcov. Pri tomto systéme musí byť zabezpečené hygienicky korektné umývanie použitých pohárov, čo sa nedá v gastrokontajneroch a práve pri kaviarni by mohol byť priestor na ich umývanie,“ povedal Daniel Balko.

Mesto tiež chce postupne vyriešiť aj sprchy a šatne.


KÚPALISKO V ROKU 2019

celkové náklady na kúpalisko: 266 584,20 €
energie: 75 445,92 €
mzdy: 70 247,14 €
celkové príjmy: 173 953,42 €
príjmy z prenájmov: 9 929,90 €
príjmy zo vstupného: 164 023,52 €
celkové investície: 98 400 €



Zdroj: Tomáš Holúbek, hovorca Nitry