Stanovisko predsedu NSK Milana Belicu k stretnutiu k doriešeniu dopravnej infraštruktúry a verejnej osobnej dopravy súvisiacej so Strategickým parkom Nitra – Juh a výstavbou závodu Jaguar Land Rover:

Predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) Milan Belica je z výsledku stretnutia k doriešeniu dopravnej infraštruktúry a verejnej osobnej dopravy súvisiacej so Strategickým parkom Nitra – Juh sklamaný. Z jeho iniciatívy sa konalo už niekoľko rokovaní predstaviteľov NSK s primátormi a starostami obcí, ktorým zostali zničené cesty po zvoze materiálu pri výstavbe automobilky Jaguar Land Rover, za účasti spoločnosti MH Invest. Práve táto firma od roku 2018 deklaruje ochotu opraviť tieto komunikácie vo vlastníctve kraja v spolupráci so Slovenskou správou ciest, ktorá tieto opravy navrhla súbežne s výstavbou mimoúrovňovej križovatky Nitra – Juh. Previazanosť oboch investícií je logická a nevyhnutná, pretože po skončení výstavby mimoúrovňovej križovatky, ktorú NSK podporuje, by sa mechanizmy presunuli na opravy spomínaných zničených ciest v obciach. Obdobným spôsobom boli opravené aj cesty II. a III. triedy poškodené pri výstavbe rýchlostnej cesty R1. Ide o bezpochyby najrýchlejší spôsob opravy týchto komunikácií, ak by proces výstavby okružnej križovatky nebol zablokovaný.

Predseda NSK navrhol na spomínanom stretnutí prediskutovať pracovnú verziu memoranda, ktoré v záujme doriešiť opravu ciest v obciach sám inicioval ako výraz porozumenia zainteresovaných strán, a bol preto prirodzene pripravený memorandum po prerokovaní a prípadných úpravách podpísať. Návrh memoranda bol zaslaný všetkým dotknutým starostom; žiaden z nich nemal k jeho obsahu pripomienky.

Prerokovanie a podpis memoranda však hneď na začiatku rokovania odmietol primátor Nitry, preto tento bod bol z pracovného programu stiahnutý. Teda mesto sa musí rozhodnúť, čo a kedy chce riešiť, aby sa čo najskôr uvoľnili prostriedky na opravu zničených ciest II. a III. triedy v obciach Nitrianskeho kraja, ktorých je NSK vlastníkom, a za opravu ktorých sa predseda NSK dlhodobo zasadzuje.

O nepodpísaní memoranda si prečítajte v tomto článku.
Vyjadrenie premiéra Pellegriniho a primátora Nitry Hattasa nájdete v na tomto odkaze.



Zdroj: Nitralive.sk