Sprievodnou akciou bude opäť výstava fotografií od rôznych autorov a hodnotná tombola. Kapacita festivalovej sály je cca 500-600 miest na sedenie. Festival je vďaka sponzorom finančne zabezpečený tak, že vstup je voľný a my môžeme povedať: "Príďte na peknú sobotu do Nitry, všetci ste srdečne vítaní".

 

História festivaluVšetko sa to začalo niekedy začiatkom roku 2005, keď sa partia ôsmich nadšencov horských športov zišla na vrchole Zobora v Tríbečskom pohorí a založila občianske združenie Nitriansky horský spolok. Po roku plodnej spoločnej činnosti spočívajúcej najmä v spoznávaní slovenských, ale aj rakúskych, talianskych, francúzskych i ruských hôr sa členská základňa rozrástla a nazbierali sme množstvo zážitkov a skúseností, o ktoré je dobré sa podeliť. Preto sme si v rámci jedného zimného skialpového víkendu "privlastnili" najbližšiu horskú chatu, pozvali pár známych a začali premietať a rozprávať zážitky... Po úspešnom klubovom premietaní o horách a cestovaní na Chate na Pohronskom Inovci vo februári v roku 2006 a po povzbudení Ústredia SVTS (Slovenský vysokohorský turistický spolok) sa Nitriansky horský spolok rozhodol zorganizovať regionálny festival SVTS - Vysoké hory Nitra. Prvý ročník sa uskutočnil v novembri 2006. Na festivale vládla skvelá atmosféra a počas dňa veľmi zaujímavý program sledovalo okolo 700 ľudí.

 

Ďaľšie ročníky:


Druhý ročník
festivalu sa uskutočnil 10.11.2007. Veľká sála bola od rána plná veselých ľudí, ktorí postupne videli film Jána Viciana z Handlovej o jeho krásnom treku vo Veľkej Fatre, film o skialpinizme v Alpách od Patrika Egyuda z Nitry, rozprávanie o výstupe na Pik Lenina v podaní člena vrcholového mužstva SVTS Jozefa Zábojníka, film o dobrodruhoch na motorkách a ich ceste po Zakaukazku a Malej Ázii od Ericha Domčeka z Nitry, výstup na Aconcaguu predstavil Rasťo Hatiar z Liptovského Mikuláša vo filme na Hranici tieňov, úspešný výstup na osemtisícku Nanga Parbat vyrozprával Martin Gablík zo Zvolena. V poobednom bloku sa predstavil Dušan Myslivec z Nitry s horolezeckými filmami Adrenalín video, po ňom nasledoval film Omo -cesta do praveku z produkcie Pavla Barabáša. Juraj Pekárek z Kysuckého Nového Mesta uviedol svoj výstup na tri päťtisícky - Elbaradam, ďalej Miroslav Kučera z Nitry prezentoval video o výstupe na Mont Blanc - Biela hora, Daniel Karpiš z Prievidze vo svojom filme zachytil cestu troch dobrodruhov po Maroku, Ivan Bresky z Nitry uviedol film o expedícii v horách Peru a na záver programu sa premietol film Petra Ondrejoviča z Beckova Omo 2 - Premeny o plavbe po africkej rieke. V ankete Cena diváka suverénne zvíťazil Dodo Kopold z Bratislavy.


Tretí ročník
sa uskutočnil 8.11.2008. Tento ročník sme začali s premietaním pre deti nitrianskych základných škôl, ktoré sa uskutočnilo v piatok pred hlavným festivalom. Festival ráno otvoril svojím privítaním primátor mesta Nitra jozef Dvonč. Hneď po úvodnom vystúpení Vladimíra Bureša z Českej republiky o prvovýstupe na pamírsku horu Korumdy sa premietol film Pavla Barabáša - Vysoké Tatry- divočina zamrznutá v čase. V doobedňajšom bloku sa predstavil Michal Štefkovič z Trenčína so svojou cestou po Etiópii, ďalej naša tradičná hviezda Dodo Kopold z Bratislavy, ktorý predstavil svoje pôsobenie na pakistanských osemtisícovkách. Po ňom ešte doobeda predstavil Ivan Breský z Nitry so svojím filmom z Islandu. O výstupe na najvyšší vrchol Bolívie premietol video Martin Stolár z Bratislavy. Vladimír Beňadik rozprával o výstupe na najvyššiu sopku Ázie v Iráne. Richard Nyéki z Nitry a Rastislav Šimko z Banskej Štiavnice predstavili svoje ťažké výstupy na Madagaskare. Svetozár Krno z Bratislavy rozprával o svojom putovaní po Ázii. Dušan Myslivec z Nitry predstavil svoje video o výstupe na najvyšší vrch Cordilera Blanca. Gabriel Lipták z Liptovského Mikuláša predstavil úžasné fotografie zo slovenských hôr. Pred tombolou vystúpila najväčšia hviezda programu Zoltán Demján z Bratislavy so svojím videom a rozprávaním o zážitkoch v Himalájach. Na záver bol premietnutý film Pavla Barabáša - Neznáma Antarktída. V ankete Cena diváka zvíťazil Zoltán Demján.


Zdroj: www.nihos.sk