101. svetový kongres esperanta, ktorého hostiteľom je Nitra, sa nezadržateľne blíži. Tento veľký festival esperanta, ktorý sa po prvýkrát vo svojej histórii koná na Slovensku, oficiálne otvorí v nedeľu 24. júla prezident SR Andrej Kiska spolu s primátorom Nitry Jozefom Dvončom.

Počtom účastníkov z rôznych krajín i dĺžkou trvania pôjde o najväčšie medzinárodné podujatie počas prvého predsedníctva Slovenska v Rade Európskej únie. Organizátori očakávajú účasť 1 400 návštevníkov z 60 krajín sveta. Kongres bude venovaný téme Sociálna spravodlivosť – jazyková spravodlivosť a na Slovensku bude po prvý raz. Slovenská pošta pripravuje pri tejto príležitosti špeciálnu emisiu poštových známok. Esperanto je najrozšírenejší medzinárodný umelo vytvorený jazyk. Ako povedal predseda prípravného výboru Peter Baláž: „Esperanto je omnoho viac ako len jazyk - je to filozofia priateľstva, nadnárodnej spolupráce a celosvetovej komunikácie. Keď toto človek pochopí, zostane esperantu verný.”

Súčasťou slávnostného otvorenia bude o 20.00 h vystúpenie folklórneho súboru Lúčnica na Svätoplukovom námestí, ktoré finančne zabezpečilo pri príležitosti konania tohto kongresu Mesto Nitra nielen pre esperantistov, ale aj pre obyvateľov Nitry a okolia.

V piatok 29. júla sa v priestoroch uskutoční SPU Deň otvorených dverí kongresu. Záujemcovia – neesperantisti sa môžu prísť pozrieť na vybrané akcie, ktoré bude mať kongres vo svojom programe a sledovať, ako prebieha medzinárodná komunikácia v jednom jazyku, bez tlmočníkov.

Kongres sa uskutoční v priestoroch Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre. Pre návštevníkov je pripravený program zameraný na spoznávanie krás Slovenska, divadelné predstavenia, filmy, koncerty rôznych žánrov či diskotéky.

V piatok 29. júla bude na námestí pokus o svetový aj slovenský rekord v tancovaní slovenského tanga. Nasledovať bude medzinárodný hudobný festival, na ktorom odznie hudba rôznych žánrov od slovenských skupín z Nitry, ale aj esperantských skupín z Nemecka, Švédska či Litvy. Ide v podstate skôr o festival esperanta a esperantskej kultúry ako kongres, no 100-ročná tradícia názvu kongres odoláva pokusom o premenovanie.

Súčasťou kongresu budú tri sprievodné odborné podujatia, ktorými sa začne esperanto otvárať verejnosti. Jazykovo-politická konferencia krajín V4+ s hlavnou témou Perspektívy jazykovej politiky v EÚ bude 28. a 29. júla.

Nad konferenciou prevzal záštitu podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák. Stredoeurópske medzináboženské fórum – CEIF 2016 bude 25. júla. Jeho organizátormi sú Slovenská esperantská federácia a občianske združenie Parlament svetových náboženstiev – Slovensko. Stretnutie bude príspevkom Slovenska do posilňovania dialógu medzi náboženstvami a spoločného hľadania riešení rastúceho medzietnického, medzikultúrneho a medzináboženského napätia. Dvadsiaty medzinárodný medicínsky esperantský kongres bude 20. - 22. júla vo Fakultnej nemocnici v Nitre. Diskutovať sa bude na tému Lekári a globalizácia: akí lekári sú potrební v novom storočí? Účastníci kongresu v Nitre sa budú venovať hlavne výzvam, ktoré prináša súčasným lekárom globalizácia a bude ich možné vyriešiť len medzinárodnou spoluprácou. Aktuálne informácie o svetovom kongrese esperanta nájdete na www.nitra2016.sk



Zdroj: Mesto Nitra