[18.6.2009, TREND / hai]

Španielsky spracovateľ odpadov Reciclajes Rodilla v Barcelone už dlhšie spracováva takmer všetky papierové i plastové odpady z tamojšieho závodu japonského výrobcu elektroniky Sony.

Teraz Španieli prichádzajú za svojím japonským partnerom na Slovensko. V Nitre, kde sa stále rozrastá výrobný komplex Sony, rozbieha Reciclajes Rodilla svoju novú spracovateľskú základňu. Španieli k záveru vlaňajšieho roku založili v Nitre dcérsku spoločnosť Gestion de Residuos Eslovaquia.

Zatiaľ spracovanie odpadov z nitrianskeho komplexu Sony zabezpečujú cez objednávku služieb od domácich, nitrianskych spracovateľov odpadov. No hneď, ako získajú od slovenských úradov životného prostredia povolenia, rozbehnú prevádzku vlastných spracovateľských kapacít. Pôjde o lisy, ktoré nainštalujú v prenajatej hale po dávnejšie skrachovanej nitrianskej nábytkárni Idea Nova.



Technológie budú investora stáť niekoľko stoviek tisíc eur. Ročne na nich spracuje zhruba osemtisíc ton papierových odpadov a 400 ton plastových odpadov zo Sony. Postupom času sa chce španielska firma stať dominantným spracovateľom odpadov zo Sony aj na Slovensku. Podľa manažéra projektu slovenskej dcéry Jána Záňa Španieli v Nitre investujú viac, ak im nitriansky závod Sony zverí viac odpadov.

Potom by si Reciclajes Rodilla v Nitre postavila fabriku za rádovo niekoľko miliónov eur. A prijala viac zamestnancov. Teraz, v menších prenajatých priestoroch, ich bude mať päť. Z barcelonského závodu Japoncov Reciclajes Rodilla odoberá vyše 95 percent jeho papierových a plastových odpadov. Na Slovensku je zatiaľ iba jedným z väčších partnerov.

Reciclajes Rodilla nezabezpečuje komplexné spracovanie odpadov. Odpady zo Sony lisuje do balíkov, ktoré dodáva finálnym spracovateľom. Papier smeruje napríklad do celulózok a plasty výrobcom plastového granulátu. Pre Španielov je slovenská prevádzka vôbec prvá mimo Pyrenejského polostrova. Okrem závodov v Španielsku majú po jednom v Portugalsku a Andorre.

Zdroj: eTrend, http://www.etrend.sk/firmy-a-trhy/firmy/sony-prilakala-do-nitry-spanielov/170624.html

Foto: NitraLive!