[28.4.2009, eTREND / Martin Rojko]

Celková prenajímateľná plocha nákupných centier na Slovensku dosiahla v prvom štvrťroku 2009 výmeru 720 400 štvorcových metrov. To znamená takmer dvojnásobok oproti roku 2005.

Na trhu prevládajú podľa rozlohy jednotlivých centier malé projekty s výmerou päť až dvadsaťtisíc m2 (52 %), stredne veľké projekty s 20 až 40-tisíc m2 výmerou zaberajú 28 % podiel na celkovej prenajímateľnej ploche nákupných centier. Vyplýva to zo štúdie o nákupných centrách na Slovensku od spoločnosti CB Richard Ellis.

V prvých troch mesiacoch tohto roka bolo dokončené jedno nákupné centrum s rozlohou zhruba 12-tisíc štvorcových metrov. V porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajšieho roka to znamená viac ako polovičný pokles novej výmery.

Hlavné mesto sa na celkovej prenajímateľnej ploche podieľa 40 %. Takmer dve tretiny centier v Bratislave je situovaných na okraji mesta, zhruba tretina sa nachádza v širšom centre.

CB Richard Ellis očakáva, že v tomto roku pribudne na trh zhruba 115-tisíc m2 prenajímateľnej plochy, z toho 32 % v Nitre, 30 % v Bratislave a 23 % v Trenčíne. Tieto čísla indikujú postupné koncentrovanie obchodov mimo hlavného mesta. Dokončenie niektorých projektov sa bude oneskorovať.

V Nitre pribudne tento rok Centro Nitra 2. etapa. Pribudne ďaľších 7000m2 obchodnej plochy- 30 predajní, 4 fastfoody, 2 reštaurácie a 1 kaviareň. Slávnostné otvorenie je naplánované na 15. mája 2009. Najväčším nákupným centrom v Nitre sa stane Galéria Mlyny, ktorú otvárajú na jeseň tohto roku. Ponúkne obchody na ploche o rozlohe 28 500m2.

O Mlynoch sme priniesli reportáž zo stavby v tomto článku (kliknite sem) a tiež v tomto aktuálnom článku (kliknite sem)

Projekt Centro Nitra 2. etapa sme predstavili v tomto článku (kliknite sem)


Zdroj: etrend,

http://reality.etrend.sk/komercne-nehnutelnosti/obchody-sa-za-styri-roky-zdvojnasobili/165930.html