[19.12.2008, eTREND / mm]

Nad robotníkmi zo španielskeho závodu SONY neďaleko Barcelony visí hrozba prepúšťania. Ak sa nezmieria s tvrdým ozdravným plánom manažmentu, ktorý okrem iného predpokladá aj znižovanie počtu ľudí, prídu o prácu všetci. SONY totiž uvažuje aj nad možnosťou presunu španielskeho závodu do Nitry, kde už teraz vyrába LCD televízory. Na základe interných dokumentov spoločnosti o tom informoval španielsky denník El Pais.

SONY podľa El Pais vyčíslila, že cena za prácu vo Východnej Európe je zhruba o 65 percent lacnejšia ako v Španielsku. Rozdiel v nákladoch medzi slovenskými a španielskymi fabrikami činil za rok 2007 zhruba 26 miliónov eur v prospech Slovenska. 

Podľa servera invertia.com sa SONY so španielskymi odbormi dlhodobo dohadovala na dočasnom zmrazení miezd a počte prepustených ľudí. Mzdy v španielskom závode sa pohybujú okolo sumy 1200 eur mesačne. Japonský koncern v pondelok informoval, že prepustí 275 zamestnancov španielskeho závodu, kde pracuje celkovo 2 500 ľudí. Škrty majú zabezpečiť ďalšie fungovanie fabriky.

Prepúšťanie v Španielsku je súčasťou série opatrení, ktoré firma zaviedla, aby bojovala s dopadmi krízy. Minulý týždeň oznámila, že prepustí 8-tisíc svojich zamestnancov po celom svete, čo je zhruba 5 percent jej pracovnej sily. Prepúšťanie bude prebiehať až do konca marca 2010.

Problémy japonského výrobcu by malo pocítiť aj Slovensko. Sony nedávno oznámila, že odkladá plány na rozšírenie výroby televízorov s obrazovkami z tekutých kryštálov vo svojom závode v Nitre.

Firma plánovala do rozšírenia výroby v nitrianskom závode investovať zhruba 167 miliónov eur (5,031 miliardy korún), čím by sa jej produkcia LCD televízorov zvýšila ročne o 2 milióny kusov. Celkovo tak Sony plánovala preinvestovať na Slovensku 240 miliónov eur (7,23 miliardy korún).

Zdroj:
www.etrend.sk

http://www.etrend.sk/firmy-a-trhy/firmy/sony-hrozi-spanielom-odchodom-do-nitry/153273.html