NL!: Ahoj Jano, tak mohol by si sa nám na úvod trochu predstaviť?

JŠ: No ako si už povedal, volám sa Ján Širka, mám 25 rokov a narodil som sa tu v Nitre.

NL!: Mohol by si nám povedať niečo bližšie k tvojej výstave?

JŠ: Takže...výstava je nainštalovaná na 1. poschodí v budove STAPRINGU už od štvrtka minulého týždňa.

Pozostáva z výberu fotografií troch samostatných súborov, a to:

„Simply flowers“ („Jednoducho kvety“)
„Atmospheric Heaven“ („Atmosferické nebo“)
„Nitra- favourite sights“
(„Nitra-obľúbené pohľady“)

z ktorých prvé dva už boli odprezentované v nitrianskych podnikoch pred Vianocami minulého roka.

NL!: Takže to nie je tvoja prvá výstava?

JŠ: Ako vravím, pred Vianocami som mal dve. Tie boli prvé. Pripravoval som ich ako jedon celok „O kráse, s krásou, pre ňu.“, ktorý mal pozostávať zo štyroch častí. Z tých už spomínaných a z „BRUTAL BEAUTY“, ktorú sa mi aj s ATMOSPHERIC HEAVEN z časových dôvodov nepodarilo zorganizovať a aj preto som sa rozhodol fotky odprezentovať teraz. Snáď sa to ešte podarí.

NL!: A prečo nie aj tie fotky z „BRUTAL BEAUTY“ (BB)?

JŠ: Stačí vychádzať z názvu. Podľa mňa dostatočne vystihuje obsah fotiek. Myslím si, že BB nie je vhodné umiestniť do akéhokoľvek priestoru. Sú to veľmi špecifické fakty, ktoré asi veľa ľuďom nebudú sedieť a aj preto chcú aj špecifický priestor. Už ho mám aj vyhliadnutý. Treba to len dotiahnuť do konca.

NL!: Mohol by si ešte bližšie popísať tie súbory fotografií.

JŠ: Mám rád pekné veci a krásu ako takú a rád sa ňou obklopujem.

Za jedno z najkrajšieho čo je všade na vôkol považujem kvety. Obdivujem ich krásu a jemnosť. Fascinuje ma ich štruktúra a farba. Jednoduchosť a tak isto aj zložitosť. Hlavne dokonalosť. Niekedy sú zámerne vystavené na obdiv, inokedy zas skryté a vyžadujúce si zastavenie sa, možno pohľad k nebu, pokľaknutie na to aby sme mohli vzhliadnuť a obdivovať ich krásu. No a preto „Simply flowers“ („Jednoducho kvety“).

Ďalšou časťou je Atmospheric Heaven“ („Atmosferické nebo“). Veď tie variácie a to nie len farebné aké dokáže nebo „vytvoriť“ sa niekedy len ťažko zachytávajú, nie to ešte opisujú.

No a „Nitra- favourite sights“ („Nitra-obľúbené pohľady“). To je jednoduché vysvetlenie. Som rodený Nitran. Toto mesto milujem. Hlavne jeho historickú minulosť a pre potenciál čo z neho a z jeho obyvateľov cítim.

Som hrdý na to, že som sa narodil tu, preto ma mrzí ako sa v poslednom čase mení jeho historická tvár na „moderné“ mesto, ktoré je tak náročné na priestor. Za pár chvíľ tu vyrástli nové centrá, polyfunkčné budovy, obchodné domy, ktoré sa rýchlo stávajú meradlom úspešnosti a chrámami tejto doby..., a práve im musí minulosť ustupovať do úzadia a naše pohľady sa tým menia. Niektoré už jednoducho nikdy nebude možné obdivovať. Tak preto Nitra.

NL!: Do kedy si môžeme ísť výstavu pozrieť?

JŠ: Keď mám pravdu, povedať ani presne neviem. Tento „detail“ som si akosi zabudol s vedením STAPRINGU a.s. presne ujasniť. Predpokladám však, že to bude ešte cca mesiac a postupne sa budú fotografie obmieňať a dopĺňať.

NL!: Ďakujem ti za rozhovor a prajeme veľa úspechov.

JŠ: Ďakujem aj ja a ešte by som chcel srdečne pozvať všetkých vašich čitateľov na prehliadku mojej výstavy.