NITRA 27. marca (SITA) - Krajská knižnica Karola Kmeťka v Nitre sa v týždni od 28. marca do 1. apríla zapojí do 12. ročníka Týždňa slovenských knižníc. Pri tejto príležitosti ponúkne bezplatné členstvo na rok 2011 všetkým, ktorí sa prídu zaevidovať. Môžu tak ušetriť od 1,66 eura do štyroch eur. Zároveň knižnica vyjde v ústrety čitateľom, ktorí nevrátili knihy pred uplynutím stanovenej lehoty. Odpustí im sankčné poplatky, ktoré sa bežne pohybujú od 1,30 do 5,30 eur v závislosti od dĺžky oneskorenia a stupňa upomienok.

Počas celého týždňa budú v krajskej knižnici rôzne podujatia pre deti aj dospelých. Pripravené sú besedy s amatérskym leteckým modelárom Ladislavom Šaškom, preventistom koordinátorom Mestskej polície v Nitre Miroslavom Duchoňom a so spisovateľmi Ruženou Smatanovou, Stanislavom Háberom a Marjou Holecyovou. Ako ďalej informovala zástupkyňa riaditeľky knižnice Tatiana Némethová, knižnica venuje v priebehu celého roka pozornosť aj zdravotne postihnutým spoluobčanom, a preto na nich nezabudla ani počas Týždňa slovenských knižníc. Čitateľom knižnice sa v pondelok 28. marca predstavia klienti mestského Denného stacionára pre ťažko zdravotne postihnutých na Baničovej ulici svojimi ručnými a výtvarnými prácami a pásmom slova a hudby.

Vyvrcholením Týždňa slovenských knižníc bude Večer s Andersenom. Je to medzinárodný projekt venovaný deťom, ktorý vznikol pred jedenástimi rokmi v Uherskom Hradišti na podporu čítania detí a ich záujmu o knižnicu. V piatok 1. apríla krajskú knižnicu navštívia od 17:00 do 20:00 rozprávkové bytosti a spolu s malými čitateľmi budú putovať rozprávkovým svetom. Na akcii sa môžu zúčastniť vopred prihlásené deti vo veku od sedem do desať rokov.

Zdroj: (SITA, mt;mp), 201103270087, foto Hovoriaciweb.sk