Poznáte to, už roky si každý deň dávate lieky a z času na čas sa zastavíte, pretože neviete, či ste si ich dnes ozaj dali. Riskovať druhú dávku sa neoplatí a vynechať dávku vám tiež môže poškodiť. Podľa svetovej zdravotníckej organizácie [1] , až polovica pacientov s chronickými ochoreniami neužíva lieky tak, ako by mali.

Správne používanie liekov pritom niekedy môže byť rovno otázkou života a smrti. Vyvarujte sa týmto problémom a skúste si  radšej vytvoriť návyky, ako raz a navždy mať jasno v tom, či ste si nezabudli dať lieky. Tieto overené metódy vám pomôžu.

Klasika v podobe krabičky na lieky

Táto známa krabička je väčšinou spájaná so staršou generáciou a väčším množstvom liekov.  Nemusíte sa za ňu hanbiť ani ako mladý človek s jediným liekom. Je to predsa len lepšie, ako neustále zvažovať, či ste si liek ozaj dali. Túto krabičku zoženiete veľmi ľahko a jednoducho si v  nedeľu večer do nej vložíte lieky na budúci týždeň. Liek tam buď bude pre vás pripravený, alebo ste si ho už dali – nemáte šancu pomýliť sa.

Takto si už nikdy nezabudnete dať lieky

Možno vám pomôže vaša lekáreň

Čo keby rozdelenie liekov podľa dní za vás urobil niekto iný? Odpoveď možno nájdete v lekárni. Totižto, mnohé firmy vyrábajú balenia liekov, ktoré sú vopred rozdelené podľa dní. Ak nepochodíte vo svojej lokálnej lekárni, objavte online lekárne. V pohodlí domova si vyberte taký typ balenia, aké chcete a potrebujete.

Zapisujte si lieky alebo používajte mobilnú aplikáciu

Nie je to zrovna intuitívna či príjemná aktivita, ale ak máte problém so zapamätaním si, či ste si dali lieky, zaznačte si to. Časom sa vám z toho vytvorí rutina. Na takéto zapisovanie môžete použiť rôzne metódy. Ak preferujete používať nástenný kalendár alebo diár, robte si doňho malú značku vždy, keď si dáte lieky. Najjednoduchšie a najlepšie riešenie sú špeciálne mobilné aplikácie určené presne na tento problém. Pravidelne vám pošlú pripomienky a donútia vás potvrdiť, že ste si lieky naozaj dali.

Takto si už nikdy nezabudnete dať lieky

Spojte si branie liekov s inou aktivitou

Lepšie si zapamätáte lieky, ak si vytvoríte rutinu. Napríklad, ak beriete lieky s raňajkami, robíte z tejto povinnosti neoddeliteľnú súčasť bežnej aktivity. Branie liekov si takto môžete prepojiť na pre vás akúkoľvek bežnú aktivitu, ktorú viete, že budete robiť každý deň práve vtedy, keď je čas dať si lieky.

Zdrojové materiály:

 [1] https://www.who.int/chp/knowledge/publications/adherence_full_report.pdf