Uvažujete nad letnou dovolenkou alebo predĺženým víkendom na Slovensku? Aj Nitriansky kraj má čo ponúknuť a nie je toho málo. Vydajte sa spolu s nami na pár zaujímavých miest.

Za zážitkami, zábavou a oddychom nemusíme cestovať dlhé kilometre. Nezabudnuteľné spomienky prináša aj dovolenka na Slovensku. Absolvovali ste už všetky zaujímavosti a atrakcie, ktoré ponúka Nitriansky kraj? Poďme sa spolu pozrieť na pár tipov na víkendové výlety a prázdninový čas.

Nitra

Priamo v krajskom meste je turistom i domácim návštevníkom k dispozícii príjemné osvieženie v podobe Letného kúpaliska Nitra. Nájdete ho v Mestskom parku na Sihoti. Avšak ani mimo letných mesiacov si nemusíte odopierať plávanie. Mestský kúpeľ Nitra ponúka vo svojich priestoroch plaváreň, saunu, vírivú vaňu, ale i solárium či masáže. Na skok od Nitry sa nachádza aj termálne kúpalisko Thermal Nitrava v Poľnom Kesove s ubytovaním, bazénmi a wellnessom. Pod známym monumentom mesta, pod Zoborom, objavíte pri svojich potulkách Svoradovu jaskyňu. Dobre dostupná je však len vstupná hala, nakoľko priechodné chodby do ďalších priestorov sú úzke. Takisto je možné navštíviť Vivárium – záchytné stredisko pre zadržané nelegálne prevážané plazy – v priestoroch Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre.

Foto: Myshoun – Pixabay, Zdroj: pixabay.com

Dražovský kostolík


Medzi najčastejšie fotené objekty Nitry patrí dražovský Kostol sv. Michaela Archanjela, ktorý sa nachádza v mestskej časti Dražovce. Pochádza zo začiatku 12. storočia a pripisuje sa ešte k obdobiu ranného stredoveku. Vyhľadávaný je aj Nitriansky mestský park na Sihoti, kde sa deti dosýta vybláznia na detskom ihrisku, lanovej dráhe či v bludisku. V parku sa tiež nachádzajú hospodárske zvieratá ako kozy, ovce, prasiatka a pávy, rovnako tak muflóny a daniele. V lete sa tu odohráva sprievodný program kultúrnej Nitry. Cesty parkom sú pripravené aj na bicykle, skateboardy a inline korčule. Ak chcete sebe alebo svojim blízkym dopriať nezabudnuteľný zážitok, neváhajte sa obrátiť na Aeroklub Nitra. Ponúkajú samostatný alebo tandemový zoskok padákom, ale aj vyhliadkový let nad Nitrou.

Ten, kto miluje dobrodružstvo si príde na svoje pri hre vo Virtuálnej realite Nitra. Zábavné i náučné programy vtiahnu návštevníka do deja a vytvoria zábavu pre všetky vekové kategórie. Vyberte si z predstavení Divadla Andreja Bagara a strávte romantický večer spolu so svojou polovičkou. Krajské mesto ponúka mnoho ďalších zákutí a možností na trávenie voľného času, ktoré sa oplatí vidieť. Objavovať ich môžete aj zo sedla bicykla po neustále sa rozrastajúcich cyklistických chodníkoch. Ubytovanie Nitra Vám umožní spoznať všetky mestské zákutia a vyskúšať aktivity, ktoré mesto ponúka.

Podhájska

Slovensko má to šťastie, že sa môže pýšiť vzácnym pokladom – podzemným zdrojom vody. Tešiť sa môžeme z kvalitnej pitnej vody a zdraviu prospešných minerálnych i termálnych prameňov. Tie vyvierajú aj v Nitrianskom kraji. K tomu ešte temer prímorské teploty na juhozápade Slovenska a pravá letná dovolenka môže začať. Aj bez zdĺhavého cestovania.

Foto: Pexels - Pixabay, Zdroj: pixabay.com
Podhájska Strediskom bazénového sveta, toboganov, vodných atrakcií a priaznivých účinkov termálnych zložiek ponúka i Termálne kúpalisko Podhájska. Kúpalisko neváhajte navštíviť aj v zimných mesiacoch. Vďaka vyvierajúcim horúcim prameňom si kúpeľ môžete dopriať aj keď štípe mráz a okolo vás poletujú biele vločky snehu. Dokonalú romantiku dopĺňa ponuka uvoľňujúcich masáží. Ubytovanie Podhájska vám všetko sprostredkuje poľahky - len pár krokov od bazénov a areálu. V prípade nepriaznivého daždivého počasia padne vhod kryté Wellness centrum Aquamarin. Dopriať si tiež môžete návštevu Vitálneho sveta a jeho sáun. Vo voľnom čase si zapožičajte bicykle a vyberte sa po okolitých cyklotrasách. Okrem miestnych pamiatok si určite nenechajte ujsť Chránené vtáčie územie Žitavský luh s vybudovanou rozhľadňou medzi obcami Veľká Maňa a Žitavce.

Nové Zámky

Výlet do Nových Zámkov si spestrite návštevou Doliny poníkov. Jedná sa o dvor, na ktorom sa nachádzajú kone, poníky, somáriky, kozy, ovce, sliepky či husy. Zvieratá sa voľne pohybujú po dvore a každé jedno, ktoré sa nechá, môžete aj pohladiť. K dispozícii je i detské ihrisko. Najväčším zážitkom je však zaiste jazda na koňovi, pre malé deti – na poníkovi.

Foto: Anna Armbrust – Pixabay, Zdroj: pixabay.com

Nové Zámky

Dozaista sa však oplatí zotrvať v Nových Zámkoch na pár dní. Termálne kúpalisko Štrand – Emila Tatárika je veľkým lákadlom v horúcich letných dňoch pre malých i veľkých návštevníkov. Rodiny s deťmi poteší množstvo atrakcií vo vode i mimo nej. Ubytovanie v Nových Zámkoch vám tiež umožní navštíviť Fibo Karting – motokárovú halu. Jazda na motokárach je príjemným odreagovaním a zábavou pre všetky vekové kategórie.

Patince

Pre tých, čo v lete radi vyhľadajú kombináciu zábavy na toboganoch a bazénového sveta, dávame takisto do pozornosti Kúpalisko Patince. Na návštevníkov čaká plavecký, športový, sedací, oddychový a dva detské bazény. Tip na dobré ubytovanie však využijete v každom ročnom období, a to vďaka celoročne otvorenému Wellnessu Patince. Wellness, sauny, masáže a bazény plnené termálnou vodou sú synonymom relaxu, ktorý je tak potrebný pre telo i dušu. Nezabúda sa ani na najmenších, pre ktorých sú pripravené vodné atrakcie a detský kútik. Tešiť sa môžete na tenisové kurty, minigolf, detské ihriská ako aj na vyhliadkovú plavbu po Dunaji – priamo z prístavu v Patinciach. Ubytovanie Patinceprináša rozmanitú ponuku ubytovacích zariadení v znamení chát, apartmánov, penziónov, víl i hotelov. Ak budete mať cestu cez neďaleké mesto Hurbanovo, tak neobíďte bez návštevy Slovenskú ústrednú hvezdáreň, ktorá vám odhalí tajomstvá hviezdnej oblohy.

Foto: Peter Tóth – Pixabay, Zdroj: pixabay.com

Patince


Tak ako? Zapáčil sa vám niektorý z nápadov? Rezervujte si ubytovanie, nájdite si v blízkosti vybratej destinácie ďalšie atrakcie a už dnes sa tešte na vašu dovolenku a zaslúžený oddych. Čas vám bude rýchlejšie ubiehať pri myšlienke na plánovaný výlet. Na potulkách po Slovensku a Nitrianskom kraji vám prajeme veľa zážitkov a zábavy.



Zdroj:, PR článok, foto titulka: Engin Akyurt – Pixabay, Zdroj: pixabay.com