Aj vy sa po návšteve obchodov s nábytkom pripravujete na mesiace šetrenia, aby ste si mohli dovoliť, čo potrebujete? Nemusí to tak byť. Obývacia izba, ktorá zaujme každú vašu návštevu, nemusí stáť tak veľa, ako sa na prvý pohľad zdá.

Na čo myslieť pri zariaďovaní obývačky?

Pekná, štýlová, v modernom dizajne, v odtieňoch, ktoré vám prinesú pohodu a pocit domova. To sú tie najdôležitejšie kritériá, ktoré by mala spĺňať každá obývacia izba. Aby ste dosiahli svoj cieľ s úspechom, začnite podrobným plánovaním. Mali by ste pri ňom myslieť na nasledovné:

1. Farby

V prvom rade sa rozhodnite pre farebné odtiene, ktoré využijete. Zvoľte farby stien, veľkých aj menších kusov nábytku, doplnkov a dekorácií. Vyvarujete sa tým tomu, že to s množstvom farieb preženiete, a nebudú sa navzájom pekne dopĺňať.

2. Veľkosť nábytku

Veľké kusy nábytku vyberajte ako prvé. Pri nákupe si dôkladne premerajte miestnosť a zvážte, koľko miesta môžu zabrať. Obývacia izba by mala zostať dostatočne vzdušná a priestranná aj po dokončení zariaďovania. V takom priestore sa vám bude vždy dobre relaxovať a budú sa u vás dobre cítiť i vaši priatelia.

3. Doplnkový nábytok

Po základných kúskoch nábytku nasledujú doplnkové. Vyberte konferenčný stolík, kreslá, pufy, taburety, servírovacie stolíky, poličky na knihy, CD alebo kvety.

4. Textil

Textil celú miestnosť zútulní a dodá jej nádych domova. Len si to predstavte - vrátite sa domov unavená z náročného dňa, opriete sa o mäkučký vankúš, prikryjete dekou a zrelaxujete pri šálke čaju. Čo viac si môžete priať?

5. Doplnky na steny

Obývačka je miesto, ktoré reprezentuje váš vkus. Vyberte preto niečo aj na steny miestnosti. Môže to byť obraz, dizajnové zrkadlo, mozaika dekorácií alebo umelecká fotografia. Čo sa najviac hodí práve k vám?

6. Dekorácie

Dekorácie na poličkách, fotorámiky, váza na konferenčnom stolíku či veľký kvet v rohu miestnosti. Tieto zdanlivo nedôležité veci majú pri vytváraní dizajnu obývačky nezastupiteľné miesto.

7. Osvetlenie

Čerešničkou na torte v obývacej izbe je osvetlenie. Iste nebude stačiť len hlavné svietidlo. Želanú atmosféru môžete vytvoriť v miestnosti doplnkovými svietidlami. Večer oceníte tlmené romantické svetlo, pri čítaní zase lampu, ktorá vytvorí ideálne podmienky pre váš zrak. Svoju úlohu v modernej obývačke zohráva aj podsvietenie poličiek alebo tlmené svietidlá na stenách.

Náš tip: Nábytok, dekorácie a doplnky do obývacej izby nakúpite v obchode Asko nábytok. Chcete pri nákupe ušetriť? Portál Vašekupóny.sk má pre vás pripravený zľavový kupón Asko ako aj ďalšie zľavové kupóny.

Sedacia súprava - kúsok, bez ktorého to nepôjde

Častým problémom pri zariaďovaní obývacej izby je voľba tej správnej sedacej súpravy. Jej výberu sa preto budeme venovať podrobnejšie. Predtým, ako vyberiete konkrétny model, si ujasnite, čo od sedačky očakávate. Chceli by ste, aby sa na nej pohodlne usadila celá rodina aj vaše návštevy? Potrebujete, aby slúžila aj na prespávanie? Koľko miesta máte k dispozícii na jej umiestnenie? Od vašich odpovedí bude závisieť, aký tvar sedačky je pre vás najvhodnejší: