V priľahlom okolí Nitry sa nachádza množstvo historických a archeologických pamiatok, ktoré spestria Vaše rodinné výlety a nič vás pritom nestoja. Poďme si predstaviť jednu z nich.

Hrad Gýmeš, alebo presnejšie – jeho zrúcanina leží približne 5 km od obce Jelenec (dostanete sa do nej z Nitry najrýchlejšie cca 20 minút jazdy autom po zlatomoraveckej ceste, prípadne autobusom do obcí Jelenec alebo Kostoľany). V dobách Uhorského kráľovstva a Rakúsko-uhorskej monarchie bol strediskom okolitého Gýmešského panstva. V priebehu stáročí ho dobyli a zničili Turci, no neskôr ho obnovili a bol osídlený a používaný až do druhej polovice 19. storočia. V dnešnej dobe sa z hradu zachovali časti jeho obvodového muriva a konštrukcie hradných budov s opevneniami. Dominantou zrúcaniny je veža, ktorá má dve podlažia so schodiskom, čo je výnimkou medzi dochovanými zrúcaninami.

Na hrad Gýmeš je možné sa dostať pešo z priľahlých dedín Kostoľany pod Tríbečom a Jelenec – Remitáž. Najschodnejšia je žltá trasa z Kostolian vyznačená na mape, následne sa treba napojiť z južnej strany na zelenú trasu. Po nej je to k hradu už len 10 minút chôdze. Celá túra Vám zaberie približne 45 minút. Túra je vhodná aj pre rodiny s deťmi a seniorov.

Tento výlet Vám poskytne obzvlášť krásny výhľad na okolité kopce pohoria Tribeč a zabezpečia Vám krásne prežité dopoludnie, či popoludnie, kedy si môžete oddýchnuť od ruchu nášho veľkomesta.

Fotogaléria

Gýmeš Gýmeš Gýmeš Gýmeš Gýmeš Gýmeš Gýmeš Gýmeš Gýmeš Gýmeš Gýmeš Gýmeš Gýmeš Gýmeš Gýmeš Gýmeš Gýmeš



Zdroj: Alexander Kacz, foto Michal Šimonek