Napriek pandémii, a vďaka postupne sa uvoľňujúcim opatreniam s radosťou oznamujeme, že ARS ORGANI NITRA 2021 BUDE! 13. ročník bude síce netradičný, ale o to snáď obohacujúcejší. Svojím priaznivcom organizátori festivalu sprostredkujú nevšedné umelecké zážitky a viaceré premiéry v podaní organových virtuózov zo Slovenska a USA. Na jednom z koncertom sa môžeme tešiť na nevšednú kombináciu organu sharfou. Ako po minulé roky, bude to cyklus piatich organových koncertov konajúcich sa vždy v nedeľu o 19,00 hod. v dvoch nitrianskych kostoloch: v piaristickom Kostole sv. Ladislava (16. máj, 23. máj, 6. jún) a v Evanjelickom Kostole Svätého Ducha (9. máj a 30. máj).

Otvárací koncert bude patriť dvom umelcom - Mariete Puhovichovej a Marekovi Vráblovi, ktorí sa najprv budú striedať za organom v sólových skladbách, ale v druhej polovici obohatia svoje vystúpenie štvorručnou hrou na organe. Ich koncert sa bude konať 9. mája v Evanjelickom kostole Svätého Ducha.

Na druhom koncerte sa 16. mája predstaví docent organovej hry na VŠMU v Bratislave Imrich Szabó v Piaristickom kostole. Prednesie diela J. S. Bacha, Ch.-M. Widora, F. Liszta, A. Guilmanta a i.

Dňa 23. mája rozozvučí organ v Piaristickom kostole americký organista žijúci na Slovensku David di Fiore. Tento organový mág a virtuóz zahrá pestrý repertoár z diel skladateľov od baroka až po súčasnosť. Na štvrtom koncerte festivalu sa 30. mája za organ v Evanjelickom kostole Svätého Ducha posadí Nitranom dobre známa organistka Mária Magyarová Plšeková, ktorá si k spolupráci prizvala slovenskú harfistku Adrianu Antalovú. V tejto čarovnej, priam éterickej zvukovej kombinácii zaznejú na Slovensku neznáme staršie i súčasné diela pre toto obsadenie, ktoré všetky budú slovenskou premiérou.

V nedeľu 6. júna dá bodku za 13. ročníkom festivalu mladý slovenský organista študujúci v Nemecku Štefan Iľaš. V jeho interpretácii zaznejú v Piaristickom kostole sv. Ladislava diela J. S. Bacha, G. Muffata, M. Regra, ako i premiéra skladby Samuela Hvozdíka.

Organizátori tohto umelecky hodnotného festivalu sa tešia na stretnutie s Vami pri tónoch organovej hudby. Vzhľadom na neustále sa meniacu situáciu nie je ešte možné povedať, koľko poslucháčov bude môcť byť v publiku. Z tohto dôvodu bude zabezpečený aj live streaming z koncertov ako aj nahrávky, ktoré budú i neskôr k dispozícii. Preto Vás organizátori pozývajú aktívne sledovať webstránku festivalu www.organfest.sk, na ktorej budú včas všetky informácie zverejnené.

Portál Nitralive.sk je mediálnym partnerom podujatia.

Ars organi 2021