Občianske združenie Veterány.EU pozýva na vyhliadkové jazdy historickým autobusom. Karosa ŠL 11 Turist z roku 1975 zabezpečí kyvadlovú dopravu na najväčší poľnohospodársky veľtrh Agrokomplex.

Autobus s kapacitou 45 miest bude premávať v dňoch 23. a 24. augusta 2019 (piatok, sobota) na mimoriadnej linke H19 medzi železničnou stanicou Nitra, centrom mesta, výstaviskom a konečnou zastávkou Poliklinika Chrenová. Cena lístka je 1,00 € pre dospelú osobu, deti od 6 do 15 rokov a dôchodcovia nad 70 rokov zaplatia polovicu. Deti do 6 rokov cestujú zdarma.

V retrobuse si cestujúci budú môcť zakúpiť aj upomienkové predmety s dopravnou tematikou ako sú magnetky či pohľadnice a podporiť tak aktivity občianskeho združenia.

„V minulom roku sme zareagovali na nepriaznivú dopravnú situáciu v rámci Agrokomplexu a počas víkendu sme v uliciach mesta zabezpečili posilovú dopravu historickým autobusom. Ukázalo sa, že táto doprava má potenciál, a preto sme sa v nej rozhodli pokračovať aj v tomto roku. Tentokrát však Ešelku vypravíme počas piatka a soboty keď je na Agrokomplexe najväčší počet návštevníkov. Aby sme zbytočne nestáli v zápche, budeme jazdiť len medzi železničnou stanicou a Poliklinikou Chrenová,“ približuje Patrik Špačinský, člen združenia.

„Cestovný poriadok sme v maximálnej miere prispôsobili príchodom a odchodom vlakov, ako aj pravidelnej linke MHD č. 19 do Janíkoviec, s ktorou v úseku Poliklinika Chrenová - Železničná stanica Nitra premáva v piatok v spoločnom 15 – 30 minútovom intervale. Prvý spoj bude odchádzať zo železničnej stanice Nitra už po ôsmej ráno, pričom na zmeškané vlaky počkáme maximálne 10 minút. Aj takouto formou by sme chceli návštevníkov podujatia motivovať k tomu, aby pred použitím svojho auta uprednostnili alternatívne formy dopravy. Veríme, že ľudia našu netradičnú kyvadlovú dopravu ocenia a odvezú sa ňou nie len pri ceste na výstavisko,“ dodáva predseda združenia Mgr. Jaroslav Filo.

Sprievodný program v Slovenskom poľnohospodárskom múzeu:

Jedným z lákadiel Agrokomplexu je aj návšteva Slovenského poľnohospodárskeho múzea, ktoré pre návštevníkov pripravilo jazdy parnými vlakmi Nitrianskej poľnej železnice, či výstavu a jazdy historických traktorov. Zaujímavé sú aj expozície poľnohospodárskych strojov a letectva, Mlyn Cakov, Mlyn Franková, Lisovňa oleja, Konzum a Rímskokatolícka ľudová škola. V sobotu budú pripravené jazdy na koni a „Včelárske bzučanie“ s prezentáciou včelárskych pomôcok a predajom medu, medoviny, maľovaním na tvár a tvorivými dielňami pre deti s možnosťou pozorovania živých včiel. Medzi Slovenským poľnohospodárskym múzeom a Živočíšnou výrobou (Pavilón V) bude navyše zabezpečená bezplatná kyvadlová doprava na kočoch s koňmi.

O združení:

Cieľom občianskeho združenia je okrem prevádzkovania internetového portálu a novinárskej činnosti v oblasti historických dopravných prostriedkov a inej historickej techniky aj aktívna spolupráca s inými subjektmi v oblasti veteránov. Chce sa podieľať na záchrane a oprave historických vozidiel a ostatnej historickej techniky, ktorej hrozí likvidácia a zachovať ju tak pre budúce generácie. K úspešným aktivitám združenia patria aj nostalgické jazdy po železničných tratiach so zastavenou pravidelnou osobnou dopravou, príležitostné jazdy retrobusom, či vydávanie upomienkových predmetov s dopravnou tematikou.

Cestovný poriadok + plagát

Počas výstavy Agrokomplex 2019 vyhliadkové jazdy historickým autobusom Počas výstavy Agrokomplex 2019 vyhliadkové jazdy historickým autobusom



Zdroj: Organizátor