V sobotu 21. apríla 2012 sa v Nitre uskutoční Jarné čistenie Zobora, ktoré organizuje Nitriansky horský spolok (NIHOS)

V sobotu 21. apríla 2012 sa v Nitre uskutoční Jarné čistenie Zobora, ktoré organizuje Nitriansky horský spolok (NIHOS) v spolupráci so Správou CHKO Ponitrie a mestom Nitra. Je to už šiesty ročník podujatia konajúceho sa v Nitre v jarnom období. V minulosti sa ho zúčastnili stovky dobrovoľníkov, turisti, milovníci prírody, žiaci a študenti škôl.

Jarné čistenie Zobora 2012 finančne podporil Nadačný fond Tesco pre zdravšie mestá v Nadácii Pontis. Jeho začiatok je o 9:00 hod. pred Špecializovanou Nemocnicou Sv. Svorada na Zobori (Liečebným ústavom). Pre všetkých účastníkov budú k dispozícii pracovné rukavice a vrecia na odpad. Cieľom je vyčistenie turistických chodníkov a ich okolia medzi Dražovcami, Pyramídou, Zoborom a Žibricou od rôzneho odpadu, ktorý tam počas svojich výletov a vychádzok zanechávajú nezodpovední návštevníci. Zámerom organizátorov je tiež asanácia nelegálnych skládok na území prírodnej rezervácie Lupka a nad mestskou časťou Dražovce, kde sa každoročne hromadí veľa odpadu. Likvidáciu nazbieraného odpadu zabezpečí mesto Nitra prostredníctvom spoločnosti Nitrianske komunálne služby. Okrem dobrého pocitu bude odmenou pre dobrovoľníkov tlačený sprievodca o Náučnom chodníku Zoborské vrchy a občerstvenie.

Jarné čístenie Zobora 2012 plagát

Nad tohoročným čistením Zobora opätovne prevzal záštitu primátor mesta Nitry Jozef Dvonč, ktorý sa ho osobne aktívne zúčastní. Na adresu tohto podujatia a súvisiacich aktivít mesta poznamenal: „Úprimne obdivujem zanietenie a energiu organizátorov z NIHOSu, ktorú vynakladajú v rámci prípravy tejto prospešnej akcie. Vyčistí a skrášli sa tak Zobor pre obyvateľov a návštevníkov mesta. Rovnako aj my chceme a všetko robíme pre to, aby mesto Nitra a jeho okolie svojou históriou, atmosférou, pekným a čistým prostredím prilákalo mnoho návštevníkov, a súčasne aby sa tu obyvatelia cítili príjemne a bezpečne.“

Sprievodnou akciou čistenia bude prezentácia mestského cyklobusu, ktorý je spoločným projektom mesta Nitra a prevádzkovateľa mestskej autobusovej dopravy, spoločnosti Veolia Transport Nitra. Cyklobus začal počas veľkonočného víkendu po zimnej prestávke opäť premávať. Partnerom prezentácie je Dolomity Bike Nitra.

Člen NIHOSu a PR manažér podujatia Radovan Baláž si cení účasť ľudí, ktorých pravidelne oslovuje myšlienka čistenia Zobora a zapájajú sa do nej v rámci svojho voľného času. Zároveň dodal: „V mene organizátorov by som rád pozval širokú verejnosť na Jarné čistenie Zobora, ktorého cieľom je skrášliť prírodu blízkeho okolia mesta Nitry. Neváhajte a príďte pomôcť prírode nad Nitrou. Nech môžeme stále obdivovať i objavovať jedinečné miesta a zaujímavé zákutia, ktoré v sebe skrýva.“

Takto sa čistilo v roku 2010