8 úspešných žiadateľov o grant sa stretlo na tlačovej konferencii

V Krajskom osvetovom stredisku sa stretlo 30 ľudí z Nitrianskeho kraja, ktorí budú realizovať verejnoprospešné aktivity športového, výtvarného, hudobného či environmentálneho charakteru. Mladí nitrianski filantropi mali svoju 1. tlačovú konferenciu. Pri tejto príležitosti predstavili úspešných žiadateľov o grant.

Mladí ľudia od 15 do 30 rokov mohli žiadať Nitriansku komunitnú nadáciu o grant do 29. februára 2012. Prijatých bolo 15 projektov, z ktorých vybrali 8. Tieto boli podporené sumou 1921,90€. Projekty je možné realizovať vďaka finančnému príspevku Nadácie SPP.

Podporené projekty

Zletnievanie

Predkladatelia: Kristína Hozáková, Stanislava Kernová, Lucia Bieliková

Skupina predkladateľov sa zameriava v prevažnej miere na deti a mládež zo sídliska Klokočina, ktorí pochádzajú zo znevýhodneného a málo podnetného prostredia. Počas júna chcú pre nich zorganizovať v Komunitnom centre na Nedbalovej ul. v Nitre športové popoludnie pre širokú verejnosť, ktorá sa bude môcť zapojiť do futbalového a floorbalového turnaja, cvičenia zumby, 5-boja, a iných športových aktivít.

Udelený grant: 308 €

Ekozáhrada – radosť rozdáva

Predkladatelia: Zuzana Kiripolská, Viktória Košťáliková, Lenka Miková

Skupina environmentálnych aktivistov si predsavzala vybudovať ekozáhradu v priestore MŠ Radava. Majú pocit, že ľudia sa čoraz viac zatvárajú vo svojich príbytkoch, nekomunikujú spolu už tak ako v minulosti a prostredníctvom záhradky by to chceli zmeniť. Vytvoria priestor na stretávanie a odovzdávanie si skúseností, kde chcú priblížiť deťom i dospelým význam, potrebu i čaro prírody. V Ekozáhrade sa bude nachádzať prírodná záhrada, vodná plocha, bylinková špirála, prírodné preliezačky z hliny, odpadu, jutových vriec, kompostovisko, náučný chodník s popisom biotopov a rastlín. Pre deti a verejnosť budú pripravené aj tvorivé ekodielne a verejné podujatia počas júna.

Udelený grant: 230 €

Farebný svet

Predkladatelia: Juraj Ďuriš, Ivan Greguš, Marek Hambálek

Predkladatelia projektu sú mladí ľudia, ktorých spája záujem o výtvarné umenie, životné prostredie, architektúra a estetika sídlisk. Od roku 2008 kontinuálne pracujú na zveľaďovaní fasád mesta monumentálnymi maľbami. V rámci projektu Farebný svet by chceli oživiť fasádu parkovacieho domu nástennou maľbou a tiež zbúrať bariéry medzi ľuďmi a grafity, keďže tento typ umenia stále mnohí považujú za vandalizmus. Do maľovania chcú zapojiť aj deti a mladých ľudí zo sídliska, ktorým tak dávajú priestor rozvíjať svoju kreativitu a plnohodnotne stráviť voľný čas. Plánovaná akcia sa uskutoční počas júna 2012.

Udelený grant: 130 €

Lezenie nás baví

Predkladatelia: Tomáš Macko, Michal Valkovič, Katarína Vargová

Skupina mladých ľudí so záujmom o horolezectvo, chce postaviť v ZŠ Sv. Vincenta v Leviciach umelú lezeckú stenu, ktorá by im slúžila na výcvik i počas zimných mesiacov. Z udeleného grantu pokryjú náklady na kúpu potrebných lezeckých potrieb, ktoré im poslúžia na zlaňovanie umelej i reálnej skalnej steny. V júni 2012 zorganizujú pre miestnu mládež zo sídliska Rybníky lezecký deň, počas ktorého si vyskúšajú lezenie po umelej lezeckej stene a možno sa pridajú i k tejto skupinke nadšených horolezcov.

Udelený grant: 295 €

Most cez rieku PREDSUDOK

Predkladatelia: OZ DELF klub

Členovia OZ DELF klub z Levíc zorganizujú počas mája zmiešaný floorbalový turnaj pre rómske a sociálne znevýhodnené deti z Ladislavovho dvora v Leviciach a deti, ktoré navštevujú floorbalové tréningy „delfákov“. Prostredníctvom tejto akcie chcú búrať predsudky mladých ľudí voči rómskemu etniku a budovať akýsi most, ktorý ich nasmeruje k vytvoreniu bližších kamarátskych vzťahov. Predkladatelia chcú deti a mládež z Ladislavovho dvora zároveň motivovať k účasti na bezplatných floorbalových tréningoch, ktoré prebiehajú v telocvični ZŠ Sv. Vincenta v Leviciach.

Udelený grant: 218,90 €

Nedeľné matiné

Predkladatelia: Veronika Gábrišová, Zuzana Balkóová, Emília Lazárová

Zámerom mladých hudobníkov (sú členmi dobrovoľníckeho orchestra Collegium Cantorum) je predstavenie nadaných mladých muzikantov Nitry a regiónu na Nedeľných matiné. Oslovia základné a stredné umelecké školy v meste Nitra s cieľom výberu talentovaných mladých sólistov a spoločného nácviku hudobných diel v spolupráci s orchestrom ako sprevádzajúcim telesom. Tento rok v júni zorganizujú sériu takýchto koncertov nielen formou Nedeľného matiné, ale i ako večerné koncerty v meste Nitra. Z grantu bude vydané prezentačné CD s nahrávkou vybraného koncertu.

Udelený grant: 230 €

Summer bike jam Šurany

Predkladatelia: Marek Konkoly, Tomáš Habaj, Pavol Perďoch

Predkladatelia projektu sú mladí ľudia vo veku od 13 do 25 rokov venujúci sa freestyle bicyklovaniu. V r. 2011 sa im v Šuranoch podarilo zriadiť v spolupráci s mestom prvú krytú halu určenú pre tento šport na Slovensku. Táto hala je jediná svojho druhu na Slovensku, pretože vznikla svojpomocne. Tento rok by v nej chceli usporiadať Summer bike jam -športové podujatie pre širokú verejnosť, ktoré bude obsahovať amatérsku letnú exhibíciu, súťaž „bikerov“ v 3 disciplínach a bohatý sprievodný program. Summer bike jam je naplánovaný na druhú júlovú sobotu 2012. Grant poslúži na materiálne zabezpečenie akcie.

Udelený grant: 300 €

Hudba je dar

Predkladatelia: Martin Vacho, Martin Husár, Igor Sádovský

Projekt Hudba je dar je zameraný na zorganizovanie jednodňovej hudobnej akcie pre mladých ľudí, na ktorej chcú zviditeľniť mladé alternatívne hudobné skupiny a umelcov, ktorých týmto spôsobom povzbudia, že ich záľuba má význam a teší ľudí. Okrem hudobnej časti tu návštevníci ochutnajú zdravé potraviny a nápoje, uvidia umeleckú výstavu, dozvedia sa zaujímavé informácie o ekologickom a zároveň ekonomickom životnom štýle, a to všetko na samote, v objatí prírody, Majer – dom na samote v obci Radava.

Udelený grant: 210 €

Fotogaléria z tlačovej konferencie

Zdroj: NKN