Cieľom je, aby sa čo najviac ľudí naraz na jednom mieste degustovali víno

4. júna 2011 o 14:00 - Svätoplukovo námestie v Nitre

Už len necelé dva týždne ostávajú do pokusu o zápis do Guinessovej knihy rekordov, ktorý sa uskutoční v Nitre, na Svätoplukovom námestí, v sobotu 4. júna o 14.00 hod. Cieľom rekordu je dosiahnuť, aby si čo najväčší počet účastníkov osvojil správny postup pri degustácii vína a napokon si spoločne vychutnal pohár vína rizling vlašský. Odborný dohľad nad priebehom degustačného prípitku bude mať Ján Kovács, veľmajster Rádu rytierov vín sv. Urbana. Celá akcia, ktorú organizačne pripravuje Nitriansky samosprávny kraj v spolupráci s Agentúrou EPS, sa koná v rámci III. ročníka Dňa sv. Urbana v Nitre.

Okrem samotného rekordu bude na námestí veľká ochutnávka regionálnych vín, medovina, zabíjačkové špeciality, pukanské párance, v peci pečené koláče a ochutnávka domácich i zahraničných syrov. V kultúrnom programe vystúpia najúspešnejšie tanečné skupiny z Nitrianskeho kraja: Novum z Topoľčian a a Jumping zo Šale, ktoré získali tituly majstrov Európy i sveta, Swingless Jazz Ensemble, folklórna skupina Dolina z Čajkova a cimbalová hudba Furmani.

Takto sa degustovalo víno 4. decembra 2010 na podujatí Veľká degustácia vín v Nitre

Degustácia vín Nitra 2010

Cieľom projektu je formou ochutnávok vín z jednotlivých vinohradníckych oblastí Nitrianskeho kraja predstaviť kraj ako vinohradnícky región s kvalitnou ponukou vín a živou vinohradníckou tradíciou. Predstavením Nitrianskej kráľovskej vínnej cesty a Nitrianskej vínnej cesty chceme podporiť rozvoj agroturistiky v našom kraji. Nitriansky región je na celom Slovensku spájaný s vinohradníctvom a vínom. Deň svätého Urbana v Nitre je tak prirodzenou snahou o podporu prezentácie Nitrianskeho samosprávneho kraja ako centra slovenského vinohradníctva.

Mohlo by Vás zaujímať

Reportáž z podujatia Veľká degustácia vín, 4.12.2010 Nitra

Organizátori Dňa svätého Urbana by v budúcnosti chceli spojiť všetky vínne akcie v Nitre do jednej veľkej, ktorá by mala mať reklamnú kampaň po celom Slovenku. Cieľom je dosiahnuť, aby si ľudia spájali Nitriansky kraj s vínom a podporiť domáci cestovný ruch. „Zároveň by sme chceli z toho urobiť výročný trh špeciálnych regionálnych gastronomických výrobkov,“ doplnil Balko.

Ochutnávka vín Nitra titulka

Zdroj: Agentúra EPS, fotografie Nitralive.sk