Voľby v Nitre prieniesli rekordnú podporu SMER-SD 52,03% a zmeny v pozíciach pravicových strán

Slováci sa vo voľbách rozhodli zmeniť smerovanie Slovenska, keď pravicovú vládu s najväčšou pravdepodobnosťou vystrieda ľavicový SMER-SD. Ten získal v parlamente väčšinu a svojim volebným výsledkom poslal ostatné strany do role štatistov. So ziskom 44,41% vytvoril nový volebný rekord a v NR SR si tak zaistil 83 kresiel. Pritom po prvých volebných odhadoch sa rysovala aj možnosť pravicovej vlády, či parlamentného patu. Postupom času sa ale situácia začala kryštalizovať a z prvotných 37,3% podpora SMER-SD stúpla o viac ako 7%. Exit polly sa tak v prvých odhadoch mýlili rovnako, ako pri posledných parlamentných voľbách v roku 2010. Veľkým prekvapením sa stala strana Igora Matoviča Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti. Tá sa vo svojich prvých voľbách zaradila medzi lídrov pravicového spektra, kde ju doplnilo KDH.

Výrazný pokles preferencií zaznamenali SDKÚ-DS a SaS, ktoré získali do 6%. To je strata viac ako polovice hlasov u oboch strán oproti posledným voľbám. Svoju pozíciu obhájil MOST-HÍD (6,89%), na začiatku volebnej noci však dúfala vo svoju účasť v parlamente aj druhá menšinová strana SMK. S uverejňovaním priebežných výsledkov, ale nálada v strane Józsefa Berényiho začala upadať, rovnako ako aj u ich najväčšieho oponenta, SNS. Volebné fiasko zažili 99% a ĽS-HZDS, ktoré získali 1,58% respektíve 0,93%. Hnutie 99% bolo pred voľbami považované za čierneho koňa, avšak svojím výsledkom úplne prepadli. Ešte väčším prepadákom skončil volebný výkon Mečiarovcov, ktorí prišli o svoj rekord z roku 1992 (37,26 %) a zaznamenali najhorší výsledok strany v histórii. Ten pravdepodobne znamená koniec hnutia na slovenskej politickej scéne.

Výsledky v Nitre podobne ako v minulých voľbách nekopírovali celkové výsledky. SMER-SD získal v Nitre nadpolovičnú väčšinu hlasov, na ostatných pozíciach sa ale odohrali zmeny. KDH, podobne ako v celoslovenskom merítku, získalo z pravicových strán najviac hlasov. Za kresťanskými demokratmi sa umiestnili Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti, ďalej nasleduje SaS a SDKÚ-DS, ktoré oproti posledným voľbám rapídne stratili (SaS o 7,2 % menej, SDKÚ-DS dokonca o 14,23% menej hlasov). Prvý krát dokázala v Nitre prekročiť 5% hranicu zvoliteľnosti aj menšinová strana, konkrétne MOST-HÍD. Tá dokonca dokázala o 10 hlasov poraziť SNS, čo sa doteraz v Nitre nikdy nestalo. SNS by v Nitre, narozdiel od celoslovenských výsledkov, v parlamente neabsentovala. Pod prah zvoliteľnosti sa v Nitre dostali ĽSNS, SMK (ktorá, narozdiel od MOST-HÍD, svoj tieň v Nitre so ziskom 1,45% neprekročila), ambiciózne hnutie 99% a Zmena zdola. Každá z týchto strán v Nitre získala podporu v rozmedzí 1-2%. S podporou pod jedným percentom skončil niekdajší nitriansky líder ĽS-HZDS, ktorého predbehla dokonca aj strana košickej podnikateľky Nory Mojsejovej.

Najbližšie týždne nás čaká vyjednávanie SMER-SD s pravicovými stranami o možnej koalícii, ktorú predseda najsilnejšej strany Robert Fico označil ako možnú alternatívu. Otázne ale je, aký záujem prejavia jeho oponenti, ktorí si uvedomujú, že spojenie so SMER-SD nemusí v očiach ich voličov získať pochopenie. Ani jedna pravicová strana si totiž po výsledkoch týchto volieb nemôže dovoliť ďalší pokles preferencií, pretože ten by de facto znamenal ich mimoparlamentnú budúcnosť. Čaká nás tak pravdepodobne jednofarebná vláda, ktorá môže smerovať dvoma cestami: gréckou (v našom geopolitickom priestore najskôr maďarskou) alebo cestou európskej spolupráce. SMER však bude pod drobnohľadom pravicovej opozície, ktorá bude chcieť využiť každé jedno zakopnutie vlády. Otázkou tiež ale ostáva, ako bude opozícia spolupracovať, keďže sama sa potrebuje zrevitalizovať, a práve najbližšie štyri roky sú na to vhodným obdobím.

Zdroj: Nitralive.sk