Strany širokej koalície sa v Nitre opäť spojili a predstavili svojho kandidáta na post primátora. Za kandidáta JÁNA GREŠŠA sa postavili strany Sloboda a Solidarita, Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti, Sme rodina – Boris Kollár a strana Šanca.

„Nitra sa dnes nachádza v neutešenom stave, ktorý je výsledkom dlhoročnej nekoncepčnej práce a politiky, ktorá je tvorená za pochodu. Dnes nikto z vedenia mesta nevie povedať, čo bude o rok, dva, či desať. Nemajú plán, dôležité rozhodnutia sa dejú zo dňa na deň a občania dostávajú len alibistické odpovede na svoje otázky, požiadavky a podnety,“ je presvedčený kandidát na primátora mesta Nitra Jána Greššo.

Počas svojho pôsobenia v mestskom zastupiteľstve sa Ján Greššo stretol s viacerými veľkými chybami, ktoré je potrebné napraviť čím skôr. Mesto podľa neho so svojimi občanmi vôbec nekomunikuje, nemá koncepciu opráv chodníkov a ciest, budovania parkovísk, kamerového systému, obnovy zelene: „Jednoducho - mestu chýbajú jasné pravidlá, koncepcia či aspoň základný plán.“ Čo je však podľa neho najhoršie, je netransparentná činnosť súčasného vedenia. „Poslanci zastupiteľstva sú v strategicky významných otázkach často postavení pred hotovú vec, ktorú rozhodlo vedenie za zatvorenými dverami. Často dokonca bez verejnej diskusie, bez odborných posudkov. V poslednom volebnom období panuje v Nitre akýsi autokratický systém riadenia mesta,“ približuje situáciu v meste.

Ján Greššo na tlačovej konferencii v pondelok predpoludním predstavil aj svoje priority, s ktorými sa bude uchádzať o dôveru vo voľbách. Nitra má alarmujúci problém s dopravou, kde vedenie kraja ani mesta nedokázalo reagovať na dynamický rozvoj mesta a jeho okolia. A to napriek silným politickým väzbám na dlhoročne vládnucu stranu SMER-SD. „Musíme konečne uviesť do života integrovanú dopravu! Ako primátor si čo najskôr chcem sadnúť si za jeden stôl s vedením kraja, štátnych inštitúcií a pracovať na zavedení tohto mimoriadne potrebného systému prepravy,“ hovorí a dodáva, že jeho súčasťou budú aj nové záchytné parkoviská, kyvadlová doprav, školské autobusy pre deti či rezidenčný systém parkovania.

Práve zvýhodnené parkovanie by malo byť motiváciou pre obyvateľov Nitry, aby si tu nahlasovali trvalý pobyt. „Nitrančania sa musia vo svojom vlastnom meste cítiť komfortne. Preto prichádzame so systémom výhod s názvom: ‚Byť Nitrančanom sa oplatí!’,“ vysvetľuje.

Treťou prioritou Jána Grešša je bezpečnosť. Hoci tá by mala byť samozrejmosťou, Nitrančania sa čoraz menej cítia vo svojom meste bezpečne. Nové vedenie bude robiť všetko preto, aby sa záujem mestských policajtov presunul z udeľovania pokút za parkovanie na zabezpečovanie poriadku a bezpečnosti v uliciach Nitry. Bez ohľadu na mestskú časť či hodinu.

„Dnes tu pred vami nestojím sám, stojím tu s partnermi, s ktorými sme spoločne vybudovali silný tím skúsených ľudí, odborníkov na mnohé oblasti verejného života. Ľudí, ktorí majú záujem a jasnú predstavu, ako zmeniť veci verejné k lepšiemu. Riadenie mesta je tímová práca, je o kolektívnych rozhodnutiach a o zodpovednosti jednotlivcov za svoju prácu. Potom bude občan hrdý na to, že žije v Nitre, bude hrdý na svojho primátora a Nitra bude hrdá na svojich občanov. Spolu vytvoríme komunitu, ktorá bude hrdá na to, že žije v našej krásnej Nitre,“ uzavrel kandidát na primátora mesta Nitra Ján Greššo s tým, že o všetkých plánoch bude počas volebnej kampane informovať občanov mesta i médiá na svojej webovej stránke a v tlačových správach.



Zdroj:TS