Mestská hromadná doprava v Nitre prešla od januára 2022 výraznými zmenami. Vďaka prísnym kritériám v tendri na prevádzkovateľa sa z ulíc vytratili dlhoročné autobusy so schodíkmi či bez klimatizácie a nahradili ich nové nízkopodlažné a plne klimatizované vozidlá s wifi či možnosťou platby za cestovné cez aplikáciu alebo platobnou kartou. V niektorých aspektoch sa MHD v Nitre priblížila moderným európskym mestám.

Od tohto momentu sa pod pojmom "nová MHD" trošku populisticky a povrchne prezentujú práve iba nové autobusy. Lenže, MHD je komplexný systém, ktorý zahŕňa aj súvisiacu infraštruktúru a ďalšie spojitosti, ktoré s MHD priamo aj nepriamo súvisia.


V akých oblastiach má nová MHD rezervy?


Ďalším bodom, ktorý by pomohol plynulosti nielen MHD je vytvorenie dvojitého ľavého odbočenia z Tr. A. Hlinku smerom na Štefánikovu, čo je praktickým uzlom medzi Novými Zámkami a Zlatými Moravcami.

Uvedenými záležitosťami by sa malo zaoberať predovšetkým mesto ako objednávateľ MHD, pretože mnohé oblasti sú dlhodobo zanedbávané za čias viacerých primátorov. Ak chceme mať MHD naozaj na vyspelej úrovni vo všetkých aspektoch, nemožno sa uspokojiť iba s novými autobusmi.


Ďurčanského - Vyjazdené asfaltové koľaje znemožňujú pristavenie autobusu k obrubníku, čo komplikuje nástup a výstup najmä starším, imobilným či rodičom s kočíkom

Ďurčanského - Vyjazdené asfaltové koľaje Ďurčanského - Vyjazdené asfaltové koľaje Ďurčanského - Vyjazdené asfaltové koľaje Ďurčanského - Vyjazdené asfaltové koľaje


Zastávka Orgovánová v smere do mesta sa nachádza priamo v križovatke ulíc Kláštorská a Rovná. Nie je tu žiadne značenie, dokonca ani označník autobusovej zastávky. Grafikon je vylepený na stĺpe verejného osvetlenia.

Zastávka Orgovánová Zastávka Orgovánová Zastávka Orgovánová


Zastávka Potočná v smere na konečnú na Kyneku je umiestnená priamo v križovatke ulíc Trnavská a Potočná, niekde v okolí prechodu pre chodcov. Zastávku nevyužíva iba MHD, ale aj linky prímestskej dopravy. V opačnom smere sa nachádza aspoň zastávkový prístrešok.

Zastávka Potočná Zastávka Potočná Zastávka Potočná


Zastávka na Hattalovej ulici v smere do mesta obsahuje prístrešok, ktorý prakticky nemá žiadny účel, navyše jeho vek je možné odhadovať na desaťročia. Zastávka v smere na Kmeťovu dokumentuje spôsob preberania opráv v meste. Po rekonštrukcii povrchu vozovky nedošlo k obnove vodorovného značenia, ktoré je viditeľné už iba čiastočne.

Zastávka Hattalova Zastávka Hattalova Zastávka Hattalova



Zdroj: Marek Civáň pre Nitralive.sk