V posledných týždňoch sa na internete rozpútala diskusia ohľadom pokutovania vodičov na parkovisku pred Billou na sídlisku Klokočina. Mestská polícia tam pokutuje nedodržiavanie prikázaného smeru jazdy. Tento stav sa však nepáči vodičom.

Dopravná značka C2 - prikázaný smer jazdy vpravo je umiestnená pri výjazde z parkoviska pred nákupným centrom Billa. Vodiči, ktorí sa potrebujú dostať k Family centru si odbočením doľava skracujú cestu. Druhou možnosťou je ísť cez prikázaný smer vpravo, prejsť cez Hviezdoslavovu triedu a Dolnočermánsku ulicu a odtiaľ odbočiť k Family centru.

Billa parkovisko Nitra

Prvá otázka znie - má na to Mestská polícia v Nitre právomoci? Čo vyplýva z diskusií na internete? Značná časť občanov odpoveď na túto otázku nepozná, skôr sú toho názoru, že mestská polícia riešiť takýto priestupok nemôže, alebo nemôže riešiť priestupky na parkovisku pred nákupným centrom.

Najprv sa pozrime čo hovorí zákon o obecnej polícii:

§ 3
Základné úlohy
(1) Obecná polícia

f) objasňuje priestupky, ak tak ustanovuje osobitný predpis, prejednáva v blokovom konaní priestupky ustanovené osobitným predpisom a priestupky proti bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky spáchané neuposlúchnutím pokynu vyplývajúceho:

1. z dopravnej značky zákaz zastavenia, zákaz státia, zákaz vjazdu, zákaz odbočovania, zákaz otáčania, prikázaný smer jazdy, prikázaný smer obchádzania, vyhradené parkovisko, obytná zóna, pešia zóna, školská zóna, zóna s dopravným obmedzením a parkovisko,
2. zo všeobecnej úpravy cestnej premávky, ktorou sa zakazuje zastavenie, státie a vjazd vozidiel.

Je "súkromné" parkovisko pred Billou tiež cesta?

Miestnymi komunikáciami sú všeobecne prístupné a užívané ulice, parkoviská vo vlastníctve obcí a verejné priestranstvá, ktoré slúžia miestnej doprave a sú zaradené do siete miestnych komunikácií. Parkovisko pred Billou je teda verejná komunikácia a platia tu rovnaké predpisy ako mimo neho.

Je takého konanie MsP Nitra "správne"? Podľa viacerých občanov nie.

O oprávnenosti MsP Nitra riešiť tento dopravný priestupok nemáme o čom diskutovať, každý vodič musí uznať, že pokuty sú udeľované v súlade so zákonom. Pohoršenie však vyvolal prístup príslušníkov MsP Nitra. Podľa svedectiev, ktoré nám čitatelia zaslali, striehnu príslušníci "z kríčkov". V Nitre je takýchto miest, kde sa porušujú denne priestupky niekoľko desiatok, prečo sa polícia zameriava v tomto období len na spomínané parkovisko pred Billou? Mestských policajtov je dlhodobo menej ako by Nitra potrebovala. Hliadka, ktorá striehne na vodičov pri Bille by určite našla lepšie využitie v iných častiach Klokočiny.

Aké je možné riešenie? Dopravnú značku by bolo najvhodnejšie odstrániť. Stať sa tak môže len na základe požiadavky spoločnosti Billa. Žiadosť potom posúdi príslušný odbor štátnej polície a Mesto Nitra, ktoré značku dá osadiť.

Požiadam poslancov za mestskú časť Klokočina, aby kontaktovali Billu a požiadali o zmenu značenia.


Slovo na záver

Dodržujte predpisy, polícia nebude mať čo pokutovať :-)



Zdroj: Nitralive.sk