Viac ako 9 a pol milióna vozidiel, 61 dopravných nehôd, refinancovanie a zima, ktorá má dve tváre

Viac ako 9 a pol milióna vozidiel, 61 dopravných nehôd, refinancovanie a zima, ktorá má dve tváre. Tak by sa dal definovať rok 2013 na rýchlostnej ceste R1 PR1BINA, ktorej štyri úseky v dĺžke takmer 52 km boli vlani po prvýkrát kompletne sprejazdnené celých 12 mesiacov.

Komunikáciu medzi Nitrou a Tekovskými Nemcami vrátane severného obchvatu Banská Bystrica využilo viac ako 9 miliónov 636 tisíc vozidiel v oboch smeroch. Od otvorenia R1 PR1BINA koncom októbra 2011 po rýchloceste prešlo viac ako 17 miliónov vozidiel. Medzi najvyťaženejšie obdobia patria Sviatok všetkých svätých a Veľká Noc.

Južný obchvat Nitry R1 most

Celkovo bolo na PR1BINE zaznamenaných 61 dopravných nehôd, z ktorých 50 bolo bez zranení. Od otvorenia rýchlostnej cesty nedošlo k žiadnej smrteľnej nehode. Najkritickejším dňom bol utorok, zatiaľ čo z časového hľadiska bolo náročné obdobie medzi piatou a deviatou hodinou večer. V prevažnom počte prípadov bolo príčinou nehody nedodržanie rýchlosti a nevenovanie dostatočnej pozornosti riadeniu vozidla.

"Robíme všetko preto, aby bola PR1BINA maximálne bezpečná. Okrem toho, že dbáme na kvalitu jej technického stavu, snažíme sa k bezpečnosti prispievať aj v rámci rôznych osvetových podujatí. Cieľom je prevencia nehodovosti a vzdelávanie vodičov aj nevodičov v oblasti cestnej premávky," skonštatoval riaditeľ spoločnosti GRANVIA, a.s. Eric Genetre.

Mohlo by Vás zaujímať

R1 PR1IBINA otvorili na jeden deň pre verejnosť
Južný obchvat Nitry, 20. február 2011
Južný obchvat Nitry, 10. apríl 2011
Južný obchvat Nitry, 3. október 2010
Južný obchvat 25. apríla 2010- Cabajská cesta + kameňolom Žirany

Zimná sezóna na prelome rokov 2012 a 2013 priniesla výdatnú nádielku snehu, zatiaľ čo tento rok sú vozidlá operátora naplno pripravené, nie však naplno vyťažené. Zariadenia zimnej údržby sú v plnej pohotovosti.

Rok 2013 bol pre PR1BINU významný aj tým, že bolo uzatvorené refinancovaniu projektu, vďaka ktorému Slovenská republika ušetrí približne päť miliónov eur ročne. Koncesionár a prevádzkovateľ, spoločnosti Granvia a Granvia Operation spolu so svojim akcionármi VINCI a Meridiam v roku 2013 taktiež pokračovali v podpore projektov sociálnej inklúzie v rámci Nadácie Granvia.

Projekt rýchlostnej cesty R1 (PPP) Nitra -Tekovské Nemce a Banská Bystrica - severný je rozdelený na štyri úseky . Prvé tri úseky Nitra - Selenec, Selenec - Beladice a Beladice - Tekovské Nemce budú odovzdané do predčasného užívania 28. Októbra 2011, úsek Banská Bystrica - severný obchvat v júli 2012. Rýchlostná cesta PR1BINA bola postavená za 25 mesiacov a na jej stavbe sa podieľalo 2500 robotníkov. Za tento čas stihli postaviť okrem 46 km rýchlostnej cesty aj 130 km betónových zvodidiel, ktoré majú zvýšiť bezpečnosť a 32 km protihlukových bariér. Odhadovaná hustota premávky na R1-PR1BINA je okolo 5-7 tisíc vozidiel za deň.

Fotogaléria z oficiálneho otvorenia, 28.10.2011

Fotogaléria z jazdy po obchvate, 29.10.2011


Video: prejazd po celej trase JO Nitry



Južný obchvat Nitry na mape


View Larger Map


Zdroj: Nitralive.sk, Tlačová správa Granvia