Blog o doprave s Andrejom Sitkeyom: Predĺženie pruhu pre ľavé odbočenie na miestnej komunikácii Wilsonovo nábrežie v Nitre

Blog o doprave s Andrejom Sitkeyom

Máte otázky k téme doprava? Píšte na: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

(Odpovede na otázky uverejníme každý týždeň spolu s novým článkom.)

Každoročne predkladám niekoľko návrhov na zlepšenie bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky na komunikáciách v meste Nitra. Navrhované riešenia nie sú finančne náročné a vyžadujú si minimálne zábery cestnej zelene alebo stavebné úpravy. Postupne ich predstavím spolu s krátkym popisom doplneným situáciou. Začnem so zmenou organizácie dopravy na križovatke Wilsonovo nábrežie – cesta I/64 – Tr. A. Hlinku. Na predmetnej križovatke navrhujem realizovať predĺženie samostatného pruhu pre ľavé odbočenie na miestnej komunikácii Wilsonovo nábrežie. Realizácia navrhovaného riešenia je potrebná z nasledovných dôvodov:
- v súčasnosti je dĺžka ľavého odbočovacieho pruhu nedostatočná, čo sa prejavuje najmä v popoludňajšej dopravnej špičke.
- predĺženie odbočovacieho pruhu zvýši plynulosť cestnej premávky v smere na MK Chalúpkova v smere k OC Mlyny. Z dôvodu nedostatočnej dĺžky odbočovacieho pruhu a krátkeho signálu „voľno“, na predmetnej komunikácii dochádza k javu, kedy vľavo odbočujúce vozidlá bránia plynulému prejazdu vozidiel v priamom smere.
- Wilsonovo nábrežie je v predmetnom úseku súčasťou vnútorného dopravného okruhu.

Návrh riešenia v PDF súbore

Predĺženie pruhu pre ľavé odbočenie  - Wilsonovo nábrežie

Predĺženie odbočovacieho pruhu si vyžaduje:
- stavebnú úpravu cca. 50 m2.
- prekládku stĺpu verejného osvetlenia.
- prekládku dopravnej značky C 25.

Realizáciou stavebnej úpravy cesty dosiahneme predĺženie ľavého odbočenia o cca. 22 m.

Fotogaléria

Zdroj: autor Andrej Sitkey, fotografie Nitralive.sk