Dnes je doba ťažká a mnohí sa ocitajú v situáciách, kedy si nevedia sami pomôcť. Energetická kríza, zdražovanie, zdravotné problémy. Viac ako kedykoľvek predtým je treba ukázať, že sme ľuďmi, že si vieme navzájom pomôcť, každý v tom, čo dokáže.

Aj preto som sa rozhodol so svojimi kolegami ponúknuť do pľacu to, čo vieme najlepšie – naše právne skúsenosti, ktoré vám poskytujeme zadarmo.

Viem, že ľudia sa ľahko a často dostanú do právneho problému alebo neistoty. Možno sa aj vám už stalo, že ste dostali list od úradu, ktorému ste nerozumeli, že ste museli podpísať komplikovanú zmluvu, ktorú vám nikto nevysvetlil, možno ste riešili dedičské konanie, či exekúciu. Isto by ste vtedy ocenili, keby ste mali po ruke právnika, ktorý by vám poradil, vysvetlil, pomohol vám s ďalším krokom.

Projekt bezplatného právneho poradenstva funguje už niekoľko mesiacov. Spustili sme ho bez toho, aby sme vedeli do čoho ideme. Nevedeli sme, aké problémy vás trápia, či vám budeme schopní rýchlo pomôcť, koľko voľného času nám to zaberie.

Vedeli sme tiež, že príde nedôvera a možno výčitka, že je táto aktivita len súčasť mojej kampane. Musím však povedať, že ste si k nám našli cestu. Už desiatky z vás sa na nás obrátili s problémom, ktorý sme sa ja alebo moji kolegovia pokúsili rýchlo vyriešiť, poradiť vám. Prípady, s ktorými ste si možno niekoľko rokov nevedeli dať rady sa znovu otvorili a smerujú k vyriešeniu. Ak som pomohol čo i len jednému z vás, stálo to aj za tú kritiku a nenávisť, nebudem si ju všímať.

Pomáhame aj malým mestám a obciam

Vo svojej praxi mám najviac skúseností s právom týkajúcim sa verejnej správy, naše služby preto ponúkame aj obciam a mestám. Nie každé menšie mesto, či obec má vlastné právne oddelenie a často musia za rady právnika platiť obrovské sumy zo svojho obmedzeného rozpočtu. Obce sa teraz môžu na nás obrátiť o radu pri sporoch, pri vypracovaní VZN, pri posudzovaní zmlúv a podobne. Som rád, že sa už našlo pár starostov, ktorí nás oslovili a určite budú pribúdať.

Mozno príde aj k spusteniu Sociálnej kliniky

Okrem riešenia právnych problémov sa častokrát na nás obraciate aj s inými problémami, ako tými právnymi. Ide častokrát o pomoc sociálnu, pomoc s bývaním, hračkami pre deti, niekedy aj s problémom, ako vôbec v dnešnej dobe prežiť. Snažíme sa vám pomôcť aj s riešením týchto starostí. Dúfam, že ak časom nájdeme partnerov pre sociálnu pomoc, zriadime pre vás aj Sociálnu kliniku.

Pokračujeme ďalej

Právna klinika je služba verejnosti z ktorej nemám žiaden zisk. Je to môj voľný čas, ktorý takto venujem ľuďom, čo to potrebujú. Budem v tom pokračovať aj naďalej. Ak potrebujete právnu pomoc aj vy, môžete tak urobiť dvoma spôsobmi:
- Prejdite na stránku www.pravnaklinika.sk kde vyplníte formulár s krátkym popisom vášho problému, môžete tam nahrať dokumenty, ktoré sa prípadu týkajú. Do niekoľkých pracovných dní sa vám ozveme.

Telefonické poradenstvo – každý prvý štvrtok v mesiaci medzi 14:00 – 17:00 hod. poskytujeme poradenstvo aj telefonicky. Stačí zavolať na niektoré z telefónnych čísel: 0907 277 362 / 0907 277 382 / 0907 277 352 (služba je zatiaľ takto časovo obmedzená kvôli iným pracovným povinnostiam).

Budem rád, ak túto možnosť posuniete aj vašim známym, priateľom. Nikdy neviete, komu as právna pomoc aktuálne hodí.

S pozdravom

Igor Kršiak