Dnes by som rád dal do pozornosti alternatívny návrh dostavby skeletu projektu City Park v Nitre. Autormi sú študenti tretieho ročníka Strednej priemyselnej školy stavebnej na Cabajskej ulici v Nitre, menovite Martin Ďurčovič a Peter Mikula.

Svoj projekt nazvali "Polyfunkčný objekt Stonehenge" a bol vypracovaný pre potreby SOČ (Stredoškolská Odborná Činnosť) - číslo odboru 5 - Životné prostredie, geografia, geológia.

"Tento projekt sme sa rozhodli vypracovať pretože nás objekt veľmi zaujal z viacerých dôvodov a to polohou objektu a čiastočne vybudovaným skeletovým konštrukčným systémom. Taktiež nás znepokojoval pretrvávajúci stav konštrukcie, ktorá nečinne chátra a znečisťuje okolitú prírodu odpadom, ktorý sa tam hromadí. Opustený objekt sa stal domovom drogovo závislých ľudí. Z viacerých pohľadov či už z Nitrianskeho hradu, Zobora, alebo z cyklistického chodníka na nábreží rieky táto konštrukcia už 10 rokov esteticky kazí centrum Nitry," uvádzajú autori v textovej časti práce.

Navrhovaný polyfunkčný objekt je rozdelený na 5 hlavných častí:

1. Obchodné prevádzky, služby a gastronomické prevádzky
2. Administratívne priestory na prenájom a coworking
3. Podzemná garáž - 675 parkovacích miest
4. Športoviská - na ploche 3000m2, squash, bedminton, lezecká stena, tenisový kurt, polyfunkčné a basketbalové ihrisko, fitness a taktiež wellness centrum
5. Byty - 57 jednotiek

Autori projektu osobne napríklad premerali objekt City Parku, v softvéry AutoCAD narysovali skelet a podľa tohto výkresu nakreslili štúdiu celého objektu.

Zaujímavosťou je zelená strecha - tvorí takmer celú plochu strechy, jej súčasťou sú kvety, kríky, stromy. Takáto strecha má lepšie termoizolačné vlastnostni ako bežná strecha.

Exteriér tvoria tiež zelené plochy, cyklochodník, terasy. Projekt plne akceptuje cyklotrasu vedúcu zo strany Zobora ako aj popri rieke. Samozrejmosťou sú lavičky, oddychové zóny, stojany na bicykle.

Moderným prvkom je tiež nabíjacia stanica pre elektromobily a BIO riad v prevádzkach rýchleho občerstvenia.

Náklady na výstavbu autori vyčíslili na 22 miliónov eur, náklady na aktuálny projekt Promenáda Living Park, ktorého dostavba by sa mala začať tento rok, sú takmer 55 miliónov eur.

Architektonický model v mierke 1:300

Polyfunkčný objekt Stonehenge Polyfunkčný objekt Stonehenge Polyfunkčný objekt Stonehenge Polyfunkčný objekt Stonehenge


Kompletné informácie nájdete v samotnej práci

SOČ City Park Nitra / Stonehenge by Michal Šimonek on Scribd



Zdroj: Nitralive.sk, autori