Nitra je údajne v hre o pravdepodobne najväčšiu investíciu za posledné desaťročia. Uviedla to dnes RTVS na svojej FB stránke. Ako ďalej uvádza, malo by ísť o automobilku Jaguar a Land Rover, ktoré vlastní indická spoločnosť Tata Motors. V hre zostalo už len Poľsko a Slovensko. Prácu by malo nájsť až 8000 tisíc ľudí. V stanovisku RTVS sa píše, že Slovensko ponúklo práve priemyselný park PP Sever v Nitre, v ktorom sa nachádza dostatočne veľký a voľný pozemok. Výhodou je napojenie na R1. Investor požaduje pozemok o rozlohe 300 až 500 hektárov.

„Nerád by som predbiehal, pretože toto sú vážne veci, strategické, možno pre Slovensko, a je to investícia takého rangu, ktorá keby sa podarila pre Slovensko, tak myslím si, že by bol každý spokojný a prepáčte, že nechcem o tejto investícii otvorene hovoriť,“ vyjadril sa pre RTVS primátor Nitry, Jozef Dvonč.


Poľské média však uvádzajú, že v boji je Poľsko a Česká republika. Konkrétne v Poľsku ide o Legnica Special Economic Zone blízko diaľnice S3, približne 80km na západ od mesta Wroclaw. Počet nových pracovných miest uvádzajú číslo 6000.

O investícii sa rozhodne v lete.

Priemyselný park PP Sever medzi Nitrou a mestskou časťou Dražovce patrí medzi najväčšie na Slovensku. V posledných rokoch však viacero investorov odišlo. Podľa webstránky Nitra Invest je rozloha parku 210 hektárov a voľných je 120 hektárov. Roky však chýba napojenie na R1A. Zatiaľ je postavené len napojenie v smere od Banskej Bystrice, stále však nie je otvorené.


Napojenie PP Sever na R1 letecký pohľad

Napojenie PP Sever na R1 letecký pohľad


Video




Zdroj: Nitralive.sk, RTVS