Názov: Polyfunkčný objekt ORBIS
Rozloha: 5 304m2
Zloženie: A - Bytový dom, B - Administratívna budova, C - Obchody, byty
Parkovanie: 261 parkovacích miest pre autá, 7 pre motocykle
Rozloha bytov: prevažne 5-izbové, časť 2-izbové
Investor: Inpek, s.r.o.
Náklady: zatiaľ nevyčíslené
Začiatok výstavby: zatiaľ neurčený, realizácia nepresiahne 18 mesiacov
Orbis - chátrajúca budova kedysi známeho kina sa po rokoch dočká rekonštrukcie. Na jeho mieste pribudne polyfunkčný objekt Orbis. Kino ukončilo svoju prevádzku v roku 2007, v budove sa nachádzali aj obchodné prevádzky. V roku 2008 mesto budovu predalo firme Inpek a odvtedy čaká na svoj osud.


Z pôvodnej budovy zachovajú skelet

Z jestvujúceho objektu ORBIS bude zachovaný jeho železobetónový skelet, pričom jeho časť tvorená bývalou kinosálou bude odstránená, nakoľko nespĺňa statické požiadavky, ktoré by umožnili jej zachovanie v novej koncepcii riešenia.

Kino nebude, pošta tiež nie

Kino v novej budove nenájdeme, Inpek však pripravuje bližšie nešpecifikovanú alternatívu. Rovnako sa neuvažuje o pošte, o tej sa hovorilo pred pár rokmi v súvislosti s vtedajším plánom postaviť namiesto Orbisu hotel.

Veľkometrážne byty, kancelárie a obchody - nový Orbis bude pozostávať z troch častí:

Časť A: bytový dom so 4 nadzemnými podlažiami a jedným ustúpeným, v línii Piaristickej ulice so 41 bytmi a 3 podzemnými podlažiami určenými na parkovanie Časť B: objekt určený pre administratívu, ktorý vznikol využitím zachovanej časti jestvujúceho skeletu a umožní túto časť komplexu využiť na kancelárske priestory. Objekt má 4 nadzemné podlažia, z toho najnižšie je technické. Časť C: v prvých 2 nadzemných podlažiach polyfunkčné využitie (obchodné priestory) na 3 a 4 nadzemnom podlaží a na najvyššom piatom ustúpenom podlaží sa nachádza 14 bytov.

Strecha nad časťou B a C bude zelená (zeleň).

Garáže v zadnej časti pri Piaristickej ulici

Parkovanie bude riešené v zadnej časti objektu na mieste, ktoré sa aj dnes využíva na parkovanie. Trojpodlažná garáž pojme 261 parkovacích miest pre autá a 7 pre motocykle.

Vizualizácie

Orbis Nitra - vizualizácia Orbis Nitra - vizualizácia Orbis Nitra - vizualizácia Orbis Nitra - vizualizácia Orbis Nitra - vizualizácia


Čo bude so starou fontánou a hodinami?

Fontána a hodiny pred Orbisom sú majetkom mesta, mali by byť presunuté na iné miesto, predbežne sa hovorí o objekte Lipa na sídlisku Chrenová.

Orbis Nitra Orbis Nitra


Aká bude rozloha bytov?

"Byty budú výlučne veľko metrážne, prevažná časť bude 5-izbových a časť 2-izbových. Všetky budú poskytovať veľmi komfortný priestor na bývanie aj tým najnáročnejším klientom. Víziou projektu je poskytnúť domov na dobrej adrese klientom, ktorý pre svoju časovú vyťaženosť nechcú bývať v rodinnom dome, ale chcú mať všetok komfort rodinného domu vo svojom byte a navyše aj s bonusom unikátnej lokality, kde majú všetko čo potrebujú na dosah ruky. Budúci klienti si budú môcť v objekte zakúpiť či už kancelárske, alebo obchodné priestory, čím vzniká unikátna možnosť spojiť svoje bývanie s pracoviskom, kde aj vďaka bezproblémovému parkovaniu v objekte nastane efekt, kedy sa klient nebude musieť komplikovanie presúvať zo svojho domova za prácou," informovali nás zo spoločnosti Inpek, s.r.o.

Kedy sa začne s výstavbou?

Ako nás ďalej informovala spoločnosť Inpek, "Zahájenie stavebných prác je podmienené procesom povoľovania stavby, pričom vzhľadom na znalosť problematiky si nedovolíme termín jeho ukončenia ani odhadnúť. V priebehu nasledujúceho týždňa bude na posúdenie kompetentnými predložená architektonická štúdia spracovaná architektonickou kanceláriou MOROCZ_TACOVSKY s.r.o. Na základe výsledkov vstupných rokovaní bude spracovaná projektová dokumentácia v rozsahu potrebnom pre územné konanie a po jeho ukončení so zapracovaním pripomienok z územného konania bude spracovaná projektová dokumentácia pre stavebné povolenie, ktoré sa samozrejme budeme snažiť získať v čo najkratšom možnom termíne. Samotná realizácia stavebných prác by nemala presiahnuť 18 mesiacov od nadobudnutia právoplatnosti stavebného povolenia."

Orbis Nitra


Orbis Pictures - jeden z návrhov využitia priestoru pred Orbisom - projekt Mestské zásahy Nitra 2013

Orbis Pictures


Fotogaléria - chátrajúci Orbis



Interiér schátranej budovy Orbis

Chaos, zničené zariadenie a vylámané sedačky....Kino Orbis bolo po dlhé roky obľúbeným miestom oddychu veľkého množ...

Posted by Zabudnuté miesta - Nitra on Thursday, October 9, 2014



Zdroj: Nitralive.sk, Inpek, s.r.o.