V Nitre by malo pribudnúť nové informačné centrum. Mestské zastupiteľstvo schválilo prenájom pozemku vedľa OD Tesco na križovatke Štefánikova - Štúrova Ľubomírovi Muzikovi na dobu určitú - 15 rokov za sumu 0,16€/m2/rok počas doby výstavby objektu. Po uplynutí tejto doby bude nájomné 24,94€/m2/rok.

Dôvodom je fakt, že samotné Mesto Nitra peniaze na výstavbu takéhoto infocentra nemá, je to však v jeho záujme.

Videoboard zostáva

Na pozemku, kde ma vyrásť infocentrum je osadená reklamné zariadenie - videoboard. Ten zostane na svojom mieste. Okrem videoboardu je na pozemku zeleň a tiež PNS stánok, spoločnosť Royal Press má povolenie prevádzkovať stánok do doby realizácie výstavby infocentra.

Križovatka Štefánikova - Štúrova Nitra


Mesto Nitra si dalo ešte v roku 2008 vypracovať architektonickú štúdiu na využitie priestoru pred OD Tesco. Podľa štúdie má byť v objetke okrem infocentra ešte PNS stánok, vyhliadková kaviareň na streche a verejný wifi internet. Podľa vyjadrenia Útvaru hlavného architekta MsÚ v Nitre zo dňa 2.3.2015 je potrebné dodržať spomínaný architektonický návrh spracovateľa Barak architekti, s.r.o.

vizualizácie: Barak architekti, s.r.o.

Infocentrum Nitra Infocentrum Nitra Infocentrum Nitra


Útvar propagácie a cestovného ruchu MsÚ v Nitre sťahovanie dnešného infocentra neodporúča

„Nitriansky informačný systém NISYS sídli v priestoroch bývalej mestskej radnice na Štefánikovej tr. 1 od roku 2001. Súčasná poloha informačnej kancelárie je výhodná z hľadiska dostupnosti pre návštevníkov aj domácich obyvateľov a taktiež turistických atrakcií. Za týchto 13 rokov si zákazníci zvykli na výhodnú polohu NISYSu a navštevujú ho za účelom získania turistických informácií a služieb a taktiež informácií o dianí a ponuke služieb v meste. V roku 2013 prešli priestory prevádzky aj chodby rekonštrukciou a modernizáciou, pričom bolo vyrobené interiérové vybavenie na mieru, zväčšil sa priestor pre ponuku suvenírov a propagačných materiálov o Nitre a vytvoril sa nový internetový kútik. Z uvedených dôvodov nie je vhodné presúvať informačné centrum z týchto priestorov. Vytvorenie informačného centra pri OD Tesco by mohlo byť len rozšírením ponuky informačných služieb a vytvorením menšej pobočky.“

Výbor mestskej časti Staré mesto nesúhlasí s výstavbou

Výbor žiada vyhlásiť verejnú obchodnú súťaž na prenájom pozemkov, alebo schváliť dlhodobý prenájom pozemkov pre rovnakého záujemcu o výstavbu infocentra.



Infocentrum Nitra



Lokalizácia na mape




Zdroj: Nitralive.sk, Návrh (materiál číslo 137/2015-1) na nakladanie s nehnuteľnosťami vo vlastníctve Mesta Nitry (prenájom pozemkov pri OD Tesco, vizualizácie Barak architekti, s.r.o.