Na Nitrianskom hrade vyrastie objekt služieb pre turistov. Pôjde o prevádzku s občerstvením, vyhliadkovú terasu a verejné toalety. Budova bude umiestnená v mieste parkoviska pod hradbami pri Mariánskom stĺpe. Prístup zabezpečia schody zdola aj zhora. Nezabudlo sa ani na imobilných návštevníkov.

Celkové náklady by sa mali pohybovať približne okolo 400-tisíc eur. Stavba je financovaná z Finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru, z nórskych fondov a z peňazí biskupstva. Projekt sa nazýva "Zlepšenie turistickej infraštruktúry sprístupnenia národnej kultúrnej pamiatky – Nitra hrad – vrátane jeho častí."

V súčasnosti je hotové prvé z dvoch podlaží. Na budúci rok v apríli by stavba mala byť hotová, a teda v budúcoročnej turistickej sezóne bude objekt turistom a občanom mesta k dispozícii. Stavbu spomalil archeologický výskum.

Projekt zahŕňa aj sprístupnenie katedrálnej veže, hradnej pivnice, opravu historických múrov a oprava turistického chodníka v zalesnenej časti hradného kopca. Celková suma, ktorá pôjde z nórskych fondov na rekonštrukciu hradu predstavuje čiastku 697 814 eur. Ide o najväčšiu sumu spomedzi deviatych pamiatok na Slovensku.

Vizualizácie

Nitriansky hrad - objekt služieb pre turistov, vizualizácia Nitriansky hrad - objekt služieb pre turistov, vizualizácia Nitriansky hrad - objekt služieb pre turistov, vizualizácia Nitriansky hrad - objekt služieb pre turistov, vizualizácia

Nitriansky hrad

Nitriansky hrad Nitriansky hrad Nitriansky hrad


Lokalizácia na mape




Zdroj: Nitralive.sk, Biskupský úrad Nitra