Letné mesiace využíva Biskupský úrad na stavebné úpravy

Minulý mesiac sa na Nitrianskom hrade konala národná púť, dnes je miestom, kde prebiehajú intenzívne stavebné práce. Súčasne prebieha rekonštrukcia hradného mostu, vstupného portálu, výstavba hradného námestia a reštaurovanie katedrály.

Dôvodom rekonštrukcie hradného mostu boli statické poruchy, ktoré boli zistené už v deväťdesiatych rokoch, kedy bola odporučená aj rekonštrukcia. Ako uviedla vedúca investičného oddelenia Patrícia Hlobenová, prostriedky na realizáciu rekonštrukcie sa našli až v tomto roku, kedy sa na projekte finančne spolupodieľa aj Mesto Nitra. Ešte pred začiatkom stavebných prác bol vykonaný archeologický a umelecko-historický prieskum. Rozsiahle poškodenie mostovej klenby znamenalo jej úplné odstránenie. Nový most bude tak zostavený z kópií klenbových častí, pričom stredové múry zostanú pôvodné. Zároveň sa položí hydroizolácia a prebehne ošetrenie pôvodných častí mosta. Na zrekonštruovaný most sa potom nainštalujú aj zreštaurované sochy, ktoré boli demontované ešte v roku 1989. Stavbu realizuje JOMAKSTAV a jej ukončenie je naplánované na začiatok decembra.

Nitriansky hrad, most

Ďalšími stavebnými prácami prebiehajúcimi na hrade je výstavba námestia pred biskupským palácom, ktorá by mala byť ukončená v priebehu tohto mesiaca a rekonštrukcia vstupného stredového portálu. Oprava ostatných častí vstupného portálu je naplánovaná po dostavbe mosta. Pracovný ruch je aj v katedrálnom chráme, kde stále prebieha reštaurovanie dolnej lode a zároveň sa vykonáva archeologický prieskum v Pribinovej kaplnke, ktorý by mal byť posledným v katedrále.

Okrem prebiehajúcich stavebných úprav sú už niektoré práce ukončené. V júli bol inštalovaný štvrtý katedrálny zvon a otvorená bola aj gotická záhrada, z ktorej sa stal miniamfiteáter, kde bude možnosť konania rôznych cirkevných a kultúrnych podujatí. Oficiálne otvorenie gotickej záhrady skomplikovala trhlina na múre pod schodišťom do katedrály. V súčasnosti je už trhlina vyspravená, osadené boli geodetické body, ktoré sa budú presnou niveláciou sledovať, či nedochádza k posunu. Plánované je aj umiestnenie sondy v základe vrámci archeologického prieskumu, informovala Hlobenová.

Fotogaléria

Video





Mohlo by Vás zaujímať...

Inštalácia nového zvonu na Nitrianskom hrade

Rekonštrukcia vstupného mosta do hradu sa začne v lete



Zdroj: Nitralive.sk, video bezpecny, youtube.com