Do repertoáru divadla pribudne monodráma, dramatizácia kriminálneho románu, inscenácia s aktuálnou témou krízy, bláznivá komédia aj rodinná hra


NITRA 23. augusta (SITA) – Päť premiér uvedie Divadlo Andreja Bagara v Nitre v divadelnej sezóne 2010/2011. Prvou bude interaktívna monodráma Skok z výšky, ktorá bude mať premiéru 17. septembra. V hre sa predstaví šéfka nitrianskeho umeleckého súboru Eva Pavlíková. Inscenácia je venovaná jej životnému jubileu a režíruje ju Svetozár Sprušanský. Dramatizáciu románu Dušana Mitanu Koniec hry uvedie nitrianske divadlo v novembri. Režisér Roman Polák divákom ponúkne príbeh o vražde, ktorý je zároveň výpoveďou o spoločenskej pretvárke, alibizme a morálnom bezvedomí. „Zločin a trest po slovensky“ sa odohráva v osemdesiatych rokoch v Bratislave.

V druhej polovici sezóny divadlo ponúkne slávnu hru britského dramatika Arnolda Weskera z roku 1959 Kuchyňa. Divadelný pohľad pod pokrievku ľudských vzťahov a spoločnosti ožije v nových kontextoch aktuálnej témy celosvetovej krízy v netradičnom scénickom videní mladého maďarského režiséra Zoltána Balázsa. Príbeh sa odohráva v kuchyni jednej reštaurácie. Hrdinovia inscenácie sú rôznych národností a pochádzajú z odlišných sociálnych vrstiev. Premiéra je naplánovaná na 21. januára 2011.

Ani v novej sezóne nebude v repertoári divadla chýbať bláznivá komédia.
Tentoraz to bude Dvojitá rezervácia autorov Raya Cooneyho a Johna Chapmanna. Na režisérsku stoličku si sadne Cristian Ioan z Rumunska. V príbehu manžel podvádza manželku v byte svojho priateľa, v ktorom ho zároveň podvádza vlastná žena. A to v ten istý deň a v tú istú hodinu. Tvorcovia sľubujú nečakané komické zvraty, prudký spád deja, situačnú komiku a prekvapivé rozuzlenie. Záver sezóny bude patriť hre Sklenený zverinec od Tennessee Williamsa. Rodinnú hru o napĺňaní vlastných predstáv o šťastí, spokojnosti a láske zrežíruje Svetozár Sprušanský.

Zdroj: (SITA, mt;mp),201008230029, ilustračná fotografia Nitralive.sk