Štyria uchádzači o post marketingového riaditeľa. Jedna zasadacia miestnosť. Niekoľko „nezmyselných úloh“, pri ktorých sa vytvára napätá atmosféra. Padá prvé podozrenie. Jeden z uchádzačov je z personálneho oddelenia firmy. Kto klame? Kde je pravda?

Nitrianskemu Divadlu Andreja Bagara pribudla do repertoáru nová inscenácia, ktorú režíruje Michal Spišák. Čierna komédia s výborným hereckým obsadením a podčiarknutými gagmi vytvára skvostný umelecký zážitok, ktorý môže osloviť širokú verejnosť.

Hra od španielskeho scenáristu Jordiho Galcerána bola doteraz preložená do tridsiatich jazykov a uvádzajú ju v šesťdesiatich krajinách sveta. Premieta modelovú situáciu psychológa z významnej nadnárodnej spoločnosti v Štockholme. V pobočke jednej spoločnosti v Madride sa stretávajú na konkurze štyria uchádzači, ktorí sa usilujú o miesto marketingového riaditeľa. Traja muži a jedna žena sa ocitajú v miestnosti, kde čakajú na personálneho pracovníka firmy. Ten však neprichádza. Začínajú byť znepokojení. V tom sa v stene otvára okienko s listom. V celej hre sa miešajú trapasy s morálnymi hodnotami obyčajnej ľudskej duše, ktoré sa naplno prejavia pri zúfalom boji o post a odstavenie svojho protivníka.

Tmavá zasadacia miestnosť s jedným gaučom oproti dverám, jedným stolom uprostred, štyrmi stoličkami, štyrmi pohármi a džbánom vody pôsobili stroho a nevýrazne. Pozornosť mali zrejme pútať herci so svojimi replikami, ale aj výraznou mimikou a gestikuláciou.

Najväčší priestor na prejavenie všetkých svojich kvalít mal Jakub Rybárik, ktorý stvárnil postavu Fernanda. Presvedčivo zvládnuté manipulatívne praktiky hodné vodcu alebo nekompromisné rozhodovanie typické pre zarytého kariéristu. Nemenej presvedčivá bola aj Lenka Barilíková, ktorá stvárňovala postavu Mercedes. Tvrdú a ctižiadostivú mladú ženu, ktorá je ochotná ísť dokonca aj cez mŕtvoly. Juraj Ďuriš a Marián Viskup zasa dokázali zaujať svojimi emotívnymi replikami, ktoré boli pozoruhodne dokreslené non-verbálnymi prostriedkami.

Divadelnej inscenácii Štyria v ringu sa určite podarí osloviť aj divákov, ktorí neobľubujú komédie, pretože nejde o prvoplánovú hru. Možno len jediná výčitka na záver. Po prelúskaní a odhalení zápletky sa dej príliš naťahuje. Pokiaľ je však merateľom kvality výbornej divadelnej hry to, že divák ostáva až do konca pokojne sedieť, v tomto prípade to zabezpečili najmä skvelé herecké výkony, ktoré si zaslúžili veľký aplauz už pri prvom klaňaní.


Zdroj: Nitralive.sk