Bolo raz jedno mestečko, v ktorom vládli mladí neskúsení panovníci, ktorí nevedeli zodpovedne hospodáriť. Mestská pokladnica zívala prázdnotou, ale oni odborníkov nepočúvali. Najvážnejšie problémy mesta ich netrápili, presadzovali si svoje záujmy a prezentovali ich ako verejný záujem. A tak si zaumienili stoj čo stoj vybudovať Kreatívne centrum, ktoré bude určené len pre špecifický úzky okruh obyvateľov a ktoré zaťaží rozpočet mesta na najbližšie roky.

Časť poslancov dlhodobo upozorňovala na hroziaci kolaps financií mesta ale bez odozvy mocipánov. Až sa raz rozhodli zablokovať schválenie financií na dofinancovanie Kreatívneho centra. Peniaze, ktoré chýbali (9 027 315,17 €.), mali byť preplatené zo strany štátu, avšak vďaka neporiadnemu a neskorému dodaniu potrebných dokumentov na ministerstvo im peniaze prídu až niekedy v roku 2024. Spomínaní poslanci predložili Vyhlásenie v ktorom žiadajú zapojenie nezávislých poslancov do kontrolných orgánov Kreatívneho centra - dôvodom je netransparentný proces výstavby a zriadenia centra. Poslanci sa roky dožadovali informácií na zastupiteľstvách, ale bez výsledku. Ďalšou požiadavkou bolo odstúpenie prednostu a poradcu pre komunikáciu. Druhý menovaný je nedotknuteľný pánko s náplňou práce, ktorá síce existuje na papieri, reálne však o jeho práci asi nevedia ani na úrade. A berie za to skromných 3600 zlatých.

A namiesto riešenia zlej finančnej situácie sa energia sústredí na petíciu proti tej skupine poslancov, ktorá upozorňuje na zlé hospodárenie, samotná petícia však zamlčiava tento dôvod a vykresľuje poslancov ako sabotérov Kreatívneho centra. Samozrejme pod petíciou nie je podpísaný nikto z vedenia mesta, to len pán poradca pre komunikáciu poťahuje za nitky. Autori petície a ich podporovatelia sa chystajú na mimoriadne zastupiteľstvo, ktoré sa kona v pondelok 11.12.2023.

V tomto mestečku existujú aj média, ani jedno však neobjasnilo o čo naozaj ide a petíciu viditeľne podporujú.

Ešte niečo ku Kreatívnemu centru - zatiaľ čo 95 percent nákladov zaplatia fondy, najbližšie roky bude musieť chod centra financovať mesto z rozpočtu. V roku 2024 to bude napríklad 612 120 €. A teraz citujem hlavnú kontrolórku mesta: “Projekt Kreatívne centrum Nitra je ku koncu roka 2023 v takom stave, že vytvára veľké riziko aj v návrhu rozpočtu na rok 2024, nakoľko sa zásadná časť ťarchy financovania zo strany štátu prenáša na rok 2024. Keďže nie je väčšina zmenových konaní Ministerstvom kultúry odsúhlasená a žiadosti o platbu sa budú podávať koncom roka 2023 a aj v roku 2024, to všetko vytvára riziko v budúcoročnom rozpočte a pritom mesto nemá v návrhu rozpočtu vytvorenú žiadnu rezervu na prípad, že by nebol celý projekt prefinancovaný zo ŠR.”

Spolufinancovanie Kreatívneho centra bude mesto stáť 819 398 eur + dodatky 117 360, 602 067, 359 709 a 286 828 eur. Niektoré tie dodatky budú pravdepodobne preplatené. Plus spomenutých 612 120 eur v roku 2024 a nasledujúce roky zatiaľ neznáme sumy.

Aby sa nezabudlo, mesto ide zvýšiť dane, aby sa dostalo zo zlej situácie. A tej nepomáhajú ani takéto platy a pozície pre kamarátov. Tých 43-tisíc eur v hrubom (+ďalšie odvody mesta) chýbajú každoročne na iné potrebné veci.

Tak si to zhrňme na záver v bodoch:

- mestu chýba 9 027 315,17, ktoré musí nájsť v rozpočte, štát ich v roku 2024 preplatí
- peniaze je potrebné uhradiť do 31.12.2023
- 18 z 31 poslancov blokuje schválenie financií z dôvodu poukázania na zlé hospodárenie mesta
- poslanci žiadajú zapojenie do kontrolných mechanizmov KC
- taktiež žiadajú odstúpenie prednostu a poradcu pre komunikáciu
- primátor však s týmto nesúhlasí
- vznikla petícia, ktorá požaduje záchranu KC uvoľnením financií, neobsahuje však informácie o dôvode zablokovania peňazí a poslancov vykresľuje ako tých zlých
- autori petície/podporovatelia sa chystajú na mimoriadne zastupiteľstvo, ktoré sa koná v pondelok 11.12.2023, kde sa bude opäť rokovať o financovaní KC
- autori petície/podporovatelia konajú zo zištných dôvodov
- otázka na záver: vedia všetci čo sa postavili za petíciu, čo vlastne podpísali? pochybujem :-)



Zdroj: Nitralive.sk