Vyjadrenie radnice k plánovanému zvýšeniu cien za športoviská v Nitre

Ceny prenájmov mestských športovísk sa ani len nepribližujú tomu, koľko si za svoje športové plochy pýtajú súkromníci. Mesto na to potom dopláca.

Radnica pripravuje zmeny fungovania športu v Nitre. Opatrenia, ktoré chystá, majú priniesť výraznejšie opravy športovísk a tým skvalitnenie podmienok pre všetkých, ktorí sa chcú udržiavať fit.


Lepšie športoviská a podpora klubov - úroveň športu sa má pozdvihnúť dvoma spôsobmi

Prioritnou úlohou vedenia mesta je postupne vylepšovať športovú infraštruktúru - teda zabezpečiť, aby milovníci športu praktizovali svoje aktivity na kvalitných a dobre vybavených štadiónoch, kurtoch či telocvičniach.

Druhým spôsobom podpory športu v Nitre je posilnenie športových klubov. Mesto si určí strategické športy, ktorým bude venovať najväčšiu pozornosť. Budú to hlavne tie športy, ktoré v meste pod Zoborom majú silné zázemie a fungujú tu na všetkých úrovniach - od mládežníckych klubov až po Á-čko. V opačnom prípade by sa mohlo stať, že Nitra vychová špičkových mladých športovcov, no keďže tí nebudú mať kde pokračovať, presunú sa aj so svojim talentom do iných miest.


Športoviská aj napriek zvýšeným vstupom vytvárajú stratu

Nitra upravuje aj ceny niektorých svojich športovísk. Dôvodom sú úplne nereálne nastavené ceny, ktoré sa napriek stúpajúcim nákladom nemenili aj viac ako desaťročie.

Mesto Nitra má až štrnásťnásobne vyššie náklady na prevádzku športovísk v porovnaní s peniazmi, ktoré získa za ich prenájom. Kým vlani sme na naše športoviská vynaložili 1 508 853 eur, z prenájmu športových areálov sme získali iba 105 390 eur.

"Porovnávali sme si ceny vstupov s inými mestami a zistili sme, že zaostávame o 100 až 300 % za sumami, ktoré pýtajú inde. Preto sa teraz snažíme zreálniť ceny vstupov. Aj napriek zvyšovaniu vstupného sa nedostaneme na úroveň komerčných prenájmov, čo však nikdy nebolo a nikdy ani nebude našim cieľom. Obyvateľom sa stále veľmi oplatí zašportovať si na našich, mestských športoviskách," zdôraznil Daniel Balko, viceprimátor Nitry. Podľa neho posledných dvanásť rokov nebol v Nitre politický záujem prispôsobiť sa cenovým vstupom v iných mestách.


Mestá, ktoré majú slabšie vybavené kúpaliská, pýtajú za vstup oveľa viac ako Nitra

Takáto situácia nastáva napríklad pri výške vstupov na nitrianske letné kúpalisko či do krytej plavárne. Komisia pre šport navrhuje, aby vstupné na kúpalisko išlo hore z 2,50 na 4 eurá. Vstup na plaváreň má zdražieť z 1,70 na 3,50 eur.

"Ani po plánovanom zvýšení cien sa nepriblížime k cenám, ktoré majú v mestách podobnej veľkosti a na porovnateľne vybavených športoviskách," hovorí viceprimátor Balko.

Pre porovnanie – naše partnerské mesto Spišská Nová Ves má ceny kúpaliska na úrovni 4,50 €, pre obyvateľov mesta je tam vstup o euro lacnejší. Spišskonovoveské kúpalisko má pritom len jeden veľký a jeden detský bazén.

My v Nitre nebudeme mať ani po navrhovanom zvýšení vstupu sumu na tejto úrovni. Návštevníkom pritom nitrianske kúpalisko ponúka až šesť bazénov – jeden plavecký, dva rekreačné, dva detské a jeden dopadový pod toboganom.

"Peniaze zo zvýšeného vstupného plánujeme využiť na skvalitnenie služieb na kúpalisku aj na plavárni. Vytvoríme tak kúpalisko, ktoré bude hodné krajského mesta," dopĺňa Daniel Balko.

Jednou z noviniek bude napríklad prestrešenie detského bazéna trojuholníkovými plachtami na kovových stojanoch, ktoré vytvoria na časti bazéna ochranu pred priamym slnečným žiarením.

Ďalšie vylepšenia pribudnú postupne, v budúcom roku k nim bude patriť viac stravných prevádzok na kúpalisku, viac možností sedenia, zlepšenie ponuky jedál aj úprava food courtu.