Niekoľko mesiacov všade počúvame a čítame, aké je Nitra Smart city. Táto fráza sa už stala otrepanou a veľa ľuďom lezie na nervy. O koncepte Smart city budem písať v inom článku, teraz by som sa chcel pozastaviť nad faktom, že sa Mesto Nitra nezapojilo do projektu Európsky týždeň mobility, ktorý trvá od 16. do 22. septembra 2017.

Oficiálne však Nitra svieti v zozname zapojených miest na webe mobilityweek. Píše sa tam v popise budovanie cyklotrás, chodníkov, priechodov pre chodcov, bike sharing, čo to má s týždňom mobility, je záhadou. Ako propagácia to asi padlo vhod, voľby sa blížia.

Zaujímavé je, že Arriva poskytla cestovanie zdarma v mestách Nové Zámky, Šurany, Štúrovo, Šaľa, Komárno, Levice, Šahy, Trnava, Hlohovec a Trebišov. V Senici a Piešťanoch sa cestuje MHD zdarma dňa 21. septembra 2017.

Do aktivít počas týždňa mobility sa oficiálne zapojilo 49 miest na Slovensku.

"Európsky týždeň mobility (ETM) sa koná každý rok od 16. do 22. septembra s cieľom povzbudiť samosprávy, aby zaviedli a podporovali opatrenia udržateľnej mestskej mobility, aby vyzvali svojich obyvateľov využívať pre prepravu multimodálnu dopravu (peši, bicyklom či hromadnou dopravou) - alternatívy osobných motorových vozidiel. Téma EURÓPSKEHO TÝŽDŇA MOBILITY 2017 je „Čistá, zdieľaná a inteligentná mobilita“. Pri propagácii tejto témy sa dôraz kladie na dosiahnutie cieľa cesty, často za nižšie náklady pre jednotlivca i spoločnosť, ako v prípade použitia súkromného vozidla," píše sa na webstránke projektu.



Zdroj: Nitralive.sk