Občianska iniciatíva “Rozbicyklujme Nitru!” vznikla v druhej polovici roka 2016 na podnet Michaely Hefkovej, s podporou Sokratovho inštitútu. Cieľom iniciatívy je zvýšiť povedomie obyvateľov mesta Nitry nielen o rekreačnej cyklistike, ale aj o tzv. účelovej cyklistike (použivanie bicykla ako bežného dopravného prostriedku, napr. na cestu do práce, kina, obchodu a pod.) a zároveň vyriešiť niektoré akútne problémy bicyklovej dopravy v Nitre. Tu treba spomenúť predovšetkým aktivity súvisiace s povolením jazdy cyklistov na pešiu zónu v Nitre, kde iniciatíva dosiahla niektoré čiastočné úspechy.

Iniciatíva má viac ako 20 členov, aktívnych cyklistov a obyvateľov mesta. Títo sa pravidelne schádzajú a prejednávajú svoje ďalšie kroky spravidla vo veľmi inšpirujúcej atmosfére a za účasti zaujimavých hosti. Naposledy bol hosťom iniciatívy národný cyklokoordinátor Peter Kľučka.

Iniciatíva “Rozbicyklujme Nitru” úzko spolupracuje s ďalšími občianskymi iniciatívami a združeniami, a cyklopriaznivcami z iných miest, od ktorých sa inšpiruje, ale prichádza aj s vlastnými riešeniami vhodnými pre nitrianske špecifické podmienky.

V rámci informačnej kampane iniciatíva zasiela elektronicky svojim podporovateľom a priaznivcom aj pravidelný mesačný newsletter, kde adresáti nájdu všetky úspechy, ktoré sa v danom mesiac podarilo dosiahnuť ako aj informácie o pripravovaných aktivitách. Pre odber newslettera či adresovanie podnetov pre iniciatívu stačí napísať na e-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript..

Čo iniciatíva Rozbicyklujme Nitru! chystá? V najbližších mesiacoch sa pripravuje séria diskusií, jázd a premietaní, ktorých sa zúčastnia zaujímaví hostia z oblasti cyklodopravy, samosprávy a odbornej verejnosti.



Zdroj: Nitralive.sk