V nedeľu sa skončila tradičná výstava Agrokomplex 2015 a občania Chrenovej si mohli vydýchnuť. Opäť ako po roky minulé bol problém s parkovaním. Minulý rok sme sa téme venovali v blogu o doprave v článku Parkovanie v Nitre v čase výstav na výstavisku Agrokomplex.


Parkovanie pri bytovkách aj napriek zákazu

V piatok a v sobotu bola situácia neúnosná, z dôvodu zaplnenia všetkých parkovacích plôch bolo nakoniec povolené aj parkovanie pri bytových domoch. Spôsobilo to problémy pre obyvateľov Chrenovej, ktorí museli neraz odstaviť auto niekoľko desiatok až stoviek metrov od domovov. Značky, ktoré zakazovali vjazdy k bytovkám na Výstavnej ulici polícia nakoniec otočila a vpúšťala všetky autá bez obmedzenia práve v hore spomenutom dôsledku.

Okrem zaplnených parkovísk na AX, v areáli autoškoly na Akademickej, parkovísk v okolí AX pri bytovkách bola plná aj Dlhá ulica, ktorá sa využíva práve v čase zvýšenej návštevnosti výstaviska.


Takto sa parkuje pri poliklinike na voľnej trávnatej ploche

Parkovanie AX - poliklinika


Chýba parkovací dom/záchytné parkovisko/zjazd z R1


Ideálnym riešením by bolo postaviť záchytné parkovisko v zadnej časti areálu - toto riešenie sa už roky opakuje v diskusiách. K tomu je však potrebné napojenie z Akademickej ulice a hlavne z R1. Zjazd z R1 však vybudovaný nebol - prečo sa tak nestalo sa asi nedozvieme, táto chyba však významne zasahuje do života obyvateľov Nitry, samotnej Chrenovej a radosti nerobí ani policajným zložkám. Máme podozrenie, že nebolo v záujme štátu ani mesta tento zjazd postaviť. Do pripomienkového konania nebol zaradený napríklad príslušný odbor polície v Nitre, všetko riadilo Ministerstvo dopravy. Ak nie je napojenie z R1 reálne, treba postaviť aspoň záchytné parkovisko s vjazdom z Dlhej a Akademickej.

V dôsledku zle naprojektovaného obchvatu jazdia autá aj cez centrum mesta, kde poklesla doprava o len približne 7 percent po otvorení obchvatu.

PETÍCIA za riešenie parkovania/napojenia na R1

Najmenej čo môže každý občan Nitry a Chrenovej spraviť, je podpísať PETÍCIU na nasledujúcom odkaze.


Fotogaléria 2015

Fotogaléria 2014


Video - prelet nad sídliskom Chrenová - pohľad na parkovanie




Zdroj: Nitralive.sk, foto FB