NITRA 14. októbra (SITA) - Lanovka na vrch Zobor v Nitre by mala byť realitou už budúci rok. Postaviť ju chce spoločnosť Veolia Transport Nitra, ktorá prevádzkuje v Nitre mestskú a prímestskú hromadnú dopravu. Informoval o tom primátor Jozef Dvonč. Samospráva sa o vybudovanie tejto atrakcie pre turistov aj domácich snaží už niekoľko rokov, doteraz jej však chýbal investor. „Robíme všetko pre to, aby sme na rok v lete mali v Nitre lanovku,“ povedal Dvonč. Nová lanovka so štyrmi až šiestimi kabínkami bude podľa jeho slov premávať po pôvodnej trase. Jej začiatok však nebude v mieste doterajšej dolnej stanice, ale o ulicu vyššie. Dĺžka trasy bude 670 metrov.

Veolia Transport už vypracovala podnikateľský plán. „Počíta nielen so samotnou trasou lanovky, ale aj s vybudovaním parkoviska na dolnej stanici a zázemia na hornej stanici,“ uviedol viceprimátor Ján Vančo. O plánovaných cenách lístkov investor zatiaľ neinformoval. Technické riešenie výstavby lanovky ponúkajú mestu štyri firmy. Radnica s nimi rokuje, konkrétne riešenie zatiaľ nevybrala. Všetky štyri sa zhodli na tom, že výstavba bude trvať tri mesiace a investíciu vyčíslili na zhruba dva milióny eur. Ak sa mesto s Veoliou dohodne, realizáciu zámeru musí ešte schváliť mestské zastupiteľstvo.

Lanovka na Zobor - informácie, údaje, fotografie

Horná stanica je dnes v zlom stave

Horná stanica lanovky, Nitra Zobor

Stará lanovka na Zobor dlhá 1,3 kilometra nepremáva od roku 1994. V októbri 2010 mesto schválilo zámery viacerých plánovaných projektov verejno-súkromného partnerstva, medzi ktorými bola aj výstavba novej lanovky. Radnica vypísala dve verejné súťaže na spoluinvestora. Do prvej sa neprihlásil nikto, do druhej len jeden záujemca, ktorého ponuku odmietla ako nevýhodnú. Potom mesto rokovalo s ďalšími investormi, zhodu však nenašli. Jediným záujemcom o výstavbu lanovky je momentálne Veolia Transport. Mesto poskytne pozemky a hornú stanicu, investor zaplatí výstavbu. Zároveň bude Veolia Transport lanovku aj prevádzkovať a financie z predaja lístkov budú jej príjmom. Lanovka by mala premávať celoročne. V zime sa na Zobore ponúka možnosť sánkovania či lyžovania, poznamenal Dvonč.

Fotogaléria

Zdroj: (SITA, mp;bl), 201110140034, foto Nitralive.sk