NITRA 22. novembra (SITA) – Úverová zaťaženosť mesta Nitra je v súčasnosti 50 percent a pomer splátok k bežným príjmom je sedem percent. Vyplýva to zo správy o hospodárení mesta za posledné štyri roky, ktorú predložil na poslednom zastupiteľstve primátor Jozef Dvonč. Samospráva prijala počas tohto obdobia dva úvery, prvým bol úver vo výške 2,5 milióna eur na dopravnú infraštruktúru v rámci projektu Európskej investičnej banky. Pri splnení všetkých podmienok zmluvy mesto dostane od banky nenávratný príspevok 250 000 eur. Časť finančných prostriedkov vo výške 59 317 eur už mesto dostalo. Druhý úver vo výške šesť miliónov eur zastupiteľstvo prijalo v tomto roku na investičné akcie mesta – na opravu miestnych komunikácií, výstavbu nového cestného mosta a opravu polikliník.

„Nútená správa mestu nehrozí, pretože jej predchádza v zmysle zákona ozdravný režim, ktorý je obec povinná zaviesť, ak celková výška jej záväzkov po lehote splatnosti presiahne 15 percent skutočných bežných príjmov mesta predchádzajúceho rozpočtového roka,“ informoval primátor.

Rozpočty rokov 2007 až 2010 mesto vždy schválilo ako vyrovnané. Rozpočtové hospodárenie jednotlivých rokoch sa však vždy skončilo s prebytkom, výnimku tvorí rok 2009, kedy bol pre dopad krízy hospodársky výsledok vyrovnaný. Finančný tok je počas celého roka pravidelne plánovaný, čoho výsledok je, že mesto si plní všetky svoje záväzky v termíne splatnosti, uviedol Dvonč. V roku 2007 dosiahla úverová zaťaženosť mesta 51 percent, v roku 2008 to bolo 38 percent a v roku 2009 spolu 36 percent. Podľa zákona nesmie byť úverová zaťaženosť miest vyššia ako 60 percent skutočných bežných príjmov predchádzajúceho roka. Zároveň suma ročných splátok návratných zdrojov vrátane úrokov nesmie prekročiť 25 percent bežných príjmov predchádzajúceho rozpočtového roka.

Zdroj: (SITA, mp;mt), 201011220180, fotografia na titulke Nitralive.sk