NITRA 11. novembra (SITA) – Archeologický ústav Slovenskej akadémie vied (SAV) v Nitre začal s rekonštrukciou dvoch budov v areáli bývalých kasární pod Zoborom. V prevádzke by mali byť už v roku 2011. Nie sú to však budovy, ktoré plánoval opraviť ako prvé, zámery skrížila snaha Krajského pamiatkového úradu v Nitre vyhlásiť časť kasární za kultúrnu pamiatku. „Trošku sme to zreorganizovali a začali sme s budovami, ktoré nie sú medzi tými vyhlásenými, aby sme to mali trošku jednoduchšie a nenarazili potom na nejaký problém,“ povedal riaditeľ Archeologického ústavu Matej Ruttkay. V súčasnosti sú hotové projektové dokumentácie na päť budov, do konca roka pribudnú ďalšie štyri projekty.

„Trošku sme to zreorganizovali a začali sme s budovami, ktoré nie sú medzi tými vyhlásenými, aby sme to mali trošku jednoduchšie a nenarazili potom na nejaký problém,“ povedal riaditeľ Archeologického ústavu Matej Ruttkay.

Ako ďalej informoval Ruttkay, pamiatkari im pripravené projekty predbežne odobrili. „Odsúhlasili nám nakoniec, i keď zatiaľ len ústne, aj zateplenie týchto budov a likvidáciu rôznych nových priečok, lebo vo vnútri to je naozaj prestavané a s pôvodnou podobou to nemá nič spoločné,“ skonštatoval. Jedna z budov medzitým zo zoznamu navrhovaných pamiatok vypadla, pochádza z 30-tych rokov minulého storočia. „Priznám sa, že nám to pomohlo, lebo je to jedna z budov, ktorú chceme rýchlo robiť. Myslím si, že ju urobíme naozaj veľmi pekne a bude vyzerať tak ako v minulosti,“ povedal Ruttkay.

Archeologický ústav získal koncom roka 2008 ako štátna inštitúcia bezplatne od ministerstva obrany 12 budov v obrovskom areáli kasární z 19. storočia. Zvyšných 34 budov dostalo mesto. Vlastníkom rozhodujúcej časti pozemkov je Rímskokatolícka cirkev. Pamiatkový úrad SR pred časom vyhlásil časť kasární za národnú kultúrnu pamiatku. Mesto, archeológovia aj biskupstvo sa voči rozhodnutiu odvolali a požiadali o odloženie vyhlásenia. Obávajú sa, že ich plány s kasárňami by sa mohli značne skomplikovať. Pamiatkári im vyhoveli. Mesto zatiaľ žiadne aktivity v kasárňach nevyvíja. Najprv chce vypracovať geometrický plán pre celé územie a zapísať parcely do katastra nehnuteľností. Plán bude zohľadňovať zámery mesta na využitie areálu.

Archeológovia chcú v kasárňach zriadiť depozitáre nálezov, dokumentačné pracovisko, múzeum a archeoskanzen. Súčasťou múzea má byť stála expozícia venovaná obdobiu Veľkej Moravy a klenotnica s najvýznamnejšími archeologickými nálezmi z celého Slovenska. Mesto chce kasárne využívať najmä na kultúru, oddych a spoločenské vyžitie. Zriadiť by tu chcelo aj centrálny mestský archív.

Fotogaléria



Zdroj: (SITA, mp;mt), 201011110145, fotografie Nitralive.sk