NITRA 10. novembra (SITA) – Štyri nové bloky internátov plánuje postaviť Univerzita Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre v areáli Pedagogickej fakulty na Dražovskej ceste. V súčasnosti pripravuje projektovú dokumentáciu. „Očakávam, že môže byť hotová a schválená niekedy na jar budúceho roka – vo februári alebo marci,“ informoval rektor Libor Vozár. Na samotnú výstavbu univerzita zatiaľ peniaze nemá, uchádzať sa chce o financie zo štrukturálnych fondov. Od štátu podľa Vozára dotáciu nemôže čakať, pretože už dostala päť miliónov eur na výstavbu novej univerzitnej knižnice.

„Očakávam, že môže byť hotová a schválená niekedy na jar budúceho roka – vo februári alebo marci,“ informoval rektor Libor Vozár.

Nové internátne bloky budú využívať stravovacie aj spoločenské priestory starého internátu na Dražovskej ceste. V nových internátoch by mali vzniknúť ubytovacie kapacity pre 500 až 600 študentov. V súčasnosti je univerzita schopná ubytovať len okolo 20 percent študentov denného štúdia a využíva aj stredoškolské internáty. V posledných rokoch výrazne vzrástol počet študentov Univerzity Konštantína Filozofa, dnes ich je takmer 14 000.

Takto by mali vyzerať nové internáty

Vizualizácia nových internátov UKF pod Zoborom

Univerzita zároveň realizuje ďalší veľký projekt v areáli Pedagogickej fakulty pod Zoborom. Finišuje výstavba druhej etapy univerzitnej knižnice. „Už sme pomaly v kolaudačnom konaní. Zatiaľ nemáme vykrytý nábytok, požiadali sme pána ministra školstva o finančné prostriedky na prvotné vybavenie,“ povedal Vozár. Prvá etapa knižnice je hotová od decembra 2008, stála 2,1 milióna eur. Výstavba druhej časti s nákladmi 2,9 milióna eur sa začala v septembri 2009. Zahŕňa výstavbu presklenej budovy kruhového tvaru s priemerom 25 metrov.

„Už sme pomaly v kolaudačnom konaní. Zatiaľ nemáme vykrytý nábytok, požiadali sme pána ministra školstva o finančné prostriedky na prvotné vybavenie,“ povedal Vozár.

Na prvom podlaží bude hlavný vstup s recepciou a študovňou, na druhom knižnica so stolmi pre štúdium a prístupom do knižničnej počítačovej siete. Na treťom podlaží bude administratíva a oddelenie historického fondu, v suteréne depozit, šatne, sklady a technické priestory. Súčasťou knižnice bude aj Britské centrum. Celková úžitková plocha prvej časti knižnice spolu so študovňou a predajňou literatúry je 1 710 metrov štvorcových. V druhej etape sa knižnica rozšíri o ďalších 1 831 metrov štvorcových úžitkovej plochy a pribudne tu 4 038 metrov regálov políc.

>>>Článok o pripravovanej výstavbe sme uverejnili v marci 2010<<<

Vizualizácie

Fotogaléria

Zdroj: (SITA, mp;mt), 201011100060, vizualizácie Quadris.sk a fotografie Nitralive.sk