NITRA 13. októbra (SITA) – Uťahovanie opaskov čaká Nitru aj v najbližšom období. Pre hospodársku krízu prišlo mesto rovnako ako iné samosprávy o veľkú časť podielových daní. Diery v rozpočte chce zaplátať najmä úsporami v rôznych oblastiach. „Nevylučujem ďalšie opatrenia v mestských podnikoch, ktoré budeme musieť prijímať. Dnes neviem povedať, o koľko ľudí a kde budeme musieť znížiť stavy, určite je priestor aj na mestskom úrade,“ povedal v rozhovore pre agentúru SITA primátor Jozef Dvonč. Ako ďalej dodal, účelom samosprávy nie je míňať financie na úradníkov a administratívnu činnosť.

Nevylučujem ďalšie opatrenia v mestských podnikoch, ktoré budeme musieť prijímať. Dnes neviem povedať, o koľko ľudí a kde budeme musieť znížiť stavy, určite je priestor aj na mestskom úrade.

Peniaze chce radšej vidieť v opatreniach na vylepšenie života občanov. „Môžu to byť aj drobné veci, ako sú zastávky, mobiliár, odstavné plochy pre bicykle, možno útulok pre zvieratá a parkoviská pre motorkárov, pretože tie v meste nemáme,“ poznamenal Dvonč. Na investície chce mesto našetriť napríklad predajom dubiózneho majetku, využívaním elektronických aukcií, vymožením nezaplatených pohľadávok od obyvateľov za odvoz a likvidáciu komunálneho odpadu či opatreniami v oblasti mestskej autobusovej dopravy. „Dá sa určite racionalizovať a nechodiť s prázdnymi autobusmi,“ myslí si Dvonč. Rok 2011 podľa neho nemusí byť taký zlý, ako tento. Podľa prognóz ministerstva financií by mal štát vyzbierať na daniach z príjmu fyzických osôb viac, tým pádom aj samosprávy dostanú viac peňazí.

Zdroj: (SITA, mp;mt), 201010130357, ilustračná foto na titulke Nitralive.sk