V sobotu 24. apríla 2010 sa po roku opäť stretli dobrovoľníci ochotní pomôcť s čistením prírody nad Nitrou, so zbieraním odpadkov na území Zoborských vrchov.

Pred Špecializovanou Nemocnicou Sv. Svorada (Liečebným ústavom) sa v sobotné ráno zišlo viac ako 140 účastníkov, vrátane desiatok žiakov nitrianskych základných škôl so svojimi učiteľmi. V dopoludňajších hodinách vyčistili turistické chodníky a ich okolie medzi Dražovcami, Pyramídou, Zoborom a Žibricou od odpadu, ktorý tam počas roka zanechali nezodpovední návštevníci.
Hlavným organizátorom čistenia bol Nitriansky horský spolok. Jeho predseda Patrik Együd informoval, že vďaka vyššej účasti ľudí bolo možné v tomto roku čistiť i nové lokality, napr. turistické chodníky z obce Podhorany smerom na Zobor a Meškov vrch alebo značne znečistené okolie príjazdovej cesty k Liečebnému ústavu. Väčší počet účastníkov sa prejavil aj v náraste vyzbieraného odpadu. Napr. papiermi, obalmi z potravín, plastovými a sklenými fľašami, plechovicami, tiež záchodovou misou, rámom starej postele, hrdzavou konštrukciou lehátka, stoličkou a inými druhmi odpadu boli naplnené tri veľkokapacitné kontajnery. To predstavovalo spolu 3,25 tony odpadu. Jeho likvidáciu zabezpečilo mesto Nitra. „Je smutné, že stále nachádzame v Zoborských vrchoch veľa odpadkov a to na tradičných miestach ako je napr. horná stanica bývalej lanovky na Pyramíde, kde boli nedávno osadené nové odpadkové koše. Súčasne sa bohužiaľ objavujú i ďalšie, nové čierne skládky“, konštatuje Együd.



Tohoročné čistenie Zobora priamo podporil primátor mesta Nitry Jozef Dvonč, ktorý prebral nad ním záštitu.
Zároveň sa osobne pripojil k dobrovoľníkom a aktívne pomáhal so zbieraním odpadkov. „Som veľmi rád, že sa podobná akcia koná. Postupne nadobúda tradíciu a získava si čoraz väčší ohlas u verejnosti. Rád by som chcel všetkým účastníkom poďakovať za ich pomoc, prácu, rovnako i spoluorganizátorom, partnerom za spoluprácu. Verím, že spoločne budeme v tejto prínosnej aktivite pokračovať “, uviedol primátor Dvonč. Ďalej dodal: „Bol by som veľmi spokojný, keby sa podobné aktivity rozšírili do celého mesta, na čom v súčasnosti pracujeme“.

Jarné čistenie Zobora zorganizovali Nitriansky horský spolok, Správa CHKO Ponitrie a mesto Nitra.  Akcia bola realizovaná s podporou Nitrianskej komunitnej nadácie a pivovaru Heineken Slovensko.

Fotogaléria