03.02.2010 / Ľuboš Mistrík

Po nárastoch, prepadoch a upokojení sa zdá, že slovenský rezidenčný trh zažíva ďalšie výkyvy. Ceny bytov sa v záverečnom kvartáli minulého roka správali odlišne podľa regiónov. Niekde ďalej padali rýchlo nadol, inde nastal už len mierny pohyb. Košice dokonca rástli. Vyplýva to z najnovších údajov zverejnených Národnou bankou Slovenska (NBS).

Priemerná cena obytného štvorcového metra vo štvrtom kvartáli vlaňajška podliezla hodnotu 1 300 eur. Za celý rok 2009 sa byty v priemere ponúkali za 1 344 eur/m2, čo je od vstupu do Európskej únie po prvýkrát medziročný pokles. Oproti roku 2008 ceny padli o jedenásť percent.

V medziročnom porovnaní sa znižovali vo všetkých regiónoch, najrýchlejšie v Košiciach. Až o devätnásť percent na priemernú hodnotu 922 eur/m2. Po najväčšom poklese začiatkom roka však ceny bytov už výraznejší prepad nezaznamenali, v poslednom kvartáli dokonca medzištvrťročne mierne rástli.

Druhý najväčší pokles v porovnaní s hojným rokom 2008 zaznamenali v Prešove. Ceny šli o 14 percent nadol, v súčasnosti sa pohybujú vo výške 899 eur za štvorec. V meste sa až na jednu výnimku zastavili akékoľvek väčšie developerské investície.



Pri 11-percentnom poklese zažíva Bratislava tretí najväčší medziročný pokles cien v slovenskom porovnaní. Za vlaňajšok sa staré i nové byty v metropole ponúkali v priemernej hodnote 1 749 eur/m2. Rok predtým boli tesne pod hranicou dvetisíc eur. Ceny bytov v hlavnom meste sa počas posledných troch kvartálov už takmer nehýbali.

Ďalšie poklesy zaznamenal Trenčín i Žilina, v oboch prípadoch ide približne o 9-percentné zníženie. Trenčianske byty sa ponúkajú za 759 eur/m2, na Považí stoja v priemere 864 eur. V mestách sa skôr dopredávajú už dokončené nové byty, ďalšie projekty majú zatiaľ stopku.

Podobne je na tom aj Trnavský a Banskobystrický kraj, kde bol medziročný pokles na úrovni siedmich percent. Štvorec v Trnave sa vlani v priemere ponúkal za 937 eur, na strednom Slovensku to bolo 789 eur.

Najlacnejšie byty aj s najmenším medziročným poklesom sú v Nitre. Priemerný štvorcový meter sa ponúka za 709 eur. Pod tlakom nízkych cien sa v meste pozastavila nová výstavba alebo ju developeri rozdelili na viacero menších etáp. V porovnaní so štartom boomu v roku 2006 ceny vyskočili o približne 80 percent.

Štatistiky centrálnej banky potvrdili trend minulého roka o poklese cien. Celoslovenské štatistiky však potiahli najmä staré byty, nové výraznejšie nezlacňovali. Tam môžu zľavy prísť až vtedy, keď sa developerské spoločnosti dostanú do väčších problémov a k radikálnym krokom sa odhodlajú aj úverujúce banky.

Pokles cien a následné oživenie predaja vidno aj z krajín najviac postihnutých poklesom, ako je Veľká Británia, či Spojené štáty americké. Na Slovensku sa dopyt zatiaľ výraznejšie neobnovil, hoci predaj starých bytov sa výrazne oživoval počas celého roka.


Zdroj: eTrend, http://reality.etrend.sk/byvanie/bratislava-stoji-kosice-rastu-ceny-bytov-2009.html