V komisiách chce pracovať 288 odborníkov, vo výboroch mestských častí 158 občanov. Mesto Nitra v decembri vyzvalo občanov, aby sa uchádzali o prácu vo výboroch mestských častí a v odborných komisiách mestského zastupiteľstva. Bolo to po prvý krát, kedy sa mohli prihlásiť ľudia bez politického krytia. Mesto tento týždeň výzvu uzavrelo.

"Som veľmi rada, že verejná výzva vzbudila u obyvateľov mesta veľký záujem a že sme zaregistrovali taký veľký počet uchádzačov o členstvo vo výboroch a v komisiách. Sme vo fáze posudzovania všetkých prihlášok. Poďakovanie patrí všetkým prihláseným za aktívne prejavenie záujmu o verejné dianie a kolegom na mestskom úrade za organizačnú podporu pri realizovaní celého procesu. O finálnych výsledkoch výzvy rozhodne mestské zastupiteľstvo,“ uviedla viceprimátorka Nitry Michaela Hefková.

K téme sa vyjadril aj poslanec mestského zastupiteľstva Pavol Obertáš: "Záujem občanov je nad očakávania, čo ma veľmi teší." „Je tu priestor pre iniciatívnych ľudí, ktorí sa chcú zapojiť do komunálnej politiky a realizovať svoje nápady. Našou úlohou bude vybrať spomedzi žiadostí tých občanov, ktorí to myslia úprimne a chcú mestu pomôcť,“ konštatoval poslanec mestského zastupiteľstva Ján Greššo.

Poslankyňa Anna Šmehilová dodáva: "V prvom rade chcem zdôrazniť, že je po prvýkrát možnosť zapojenia sa občanov bez politického krytia. Veľmi milo ma prekvapilo, koľko ľudí na túto výzvu zareflektovalo a aktívne sa prihlásilo. Pevne verím, že ľudia, ktorí sa takýmto procesom dostanú do výborov mestských častí a komisií si budú vážiť, že boli vybraní a tiež si budú zodpovedne plniť povinnosti."

Čo sa týka žiadostí, momentálne sa kompletizujú a prebieha ich selekcia. Definitívne zloženie komisií a výborov mestských častí bude schvaľovať mestské zastupiteľstvo na januárovom zasadnutí.