Mesto Nitra spustilo zimnú údržbu chodníkov a ciest v piatok 14. decembra vo večerných hodinách. Mestské služby Nitra majú k dispozícii 24 pracovníkov, ktorí sa striedajú v štyroch dvanásťhodinových smenách. „Momentálne je v pohotovosti dvanásť zamestnancov a dvanásť kusov techniky, ktorá odhŕňa napadnutý sneh a solí. Postupne dostávame pod kontrolu všetky komunikácie v správe mesta,“ hovorí vedúci odboru komunálnych činností a životného prostredia Pavol Jakubčin.

Odhrnúť a posoliť všetkých 250 kilometrov ciest v správe mesta chvíľu trvá. „Nejde to naraz, preto žiadame obyvateľov Nitry o trpezlivosť,“ dopĺňa Jakubčin. Prácu navyše Mestským službám na niektorých miestach komplikujú nedisciplinovaní vodiči. Tak tomu bolo aj dnes ráno na Zobore. Kvôli kolízii áut na letných pneumatikách uviazli takmer na hodinu dva mechanizmy Mestských služieb.

Napriek tomu boli už v doobedňajších hodinách podsypané a rozpustené všetky hlavné ťahy v centre mesta. „Mostná je podsypaná a mokrá. Pred chvíľou som prešiel celé centrum mesta, hlavné cesty sú prejazdné pre individuálnu dopravu aj pre MHD. Momentálne sme v non-stop pohotovosti. Robíme 24 hodín, inak to nejde,“ hovorí vedúci strediska Mestských služieb Ľubomír Muzika. Mestské služby pracujú aj na odhŕňaní chodníkov. Prioritu však majú cesty. Mesto je povinné vyčistiť chodníky do dvanástich hodín od skončenia sneženia.



Zdroj: hv